Zájem o nové byty v Praze nepolevuje, prodeje vzrostly o 81 procent. Ceny nabízených bytů stagnují

EKOSPOL, 8.10.2024

Zájem o nové byty v Praze letos nepolevuje. Developeři za první tři čtvrtletí prodali celkem 4220 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 81 procent. Jen za třetí čtvrtletí se prodalo celkem 1200 nových bytů, tedy o 21,21 procenta více než ve stejném období loňského roku. Cena za metr čtvereční nabízeného bytu mezičtvrtletně nepatrně vzrostla o 300 korun. Pořád je ale níže než na konci prvního čtvrtletí. Dá se tak říct, že ceny nových bytů stále stagnují. Vyplývá to z podrobných analýz společnosti Ekospol, která trh s novými byty v Praze monitoruje a prodejní data zveřejňuje nejdéle ze všech subjektů na trhu.

       

Zájem o nové byty je letos stále velmi velký. Mírný pokles prodaných bytů ve třetím čtvrtletí v porovnání s prvními dvěma kvartály byl očekávaný a způsobily ho letní měsíce, kdy lidé řeší spíše prázdniny a dovolené. Přesto i tento kvartál zaznamenal více než pětinový růst oproti stejnému období loňského roku. Letos se projevila odložená poptávka, kdy zájemci o nové bydlení v minulých dvou letech hlavně kvůli drahým a nedostupným hypotékám nákup odkládali. Na konci loňského roku začaly hypotéky velmi pomalu zlevňovat, průměrná hypoteční sazba je nyní o půl procentního bodu nižší než loni v prosinci. Kupujícím i tohle nepatrné snížení stačilo k tomu, aby přestali čekat a vyhlédnutý byt koupili. Prodejní statistiky tento nárůst poptávky jednoznačně potvrzují,“ říká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se v hlavním městě prodalo už více bytů, než za celý loňský rok dohromady. Během celého roku 2023 prodali developeři v Praze celkem 3650 nových bytů, což představovalo meziroční nárůst o 52 procent. Přesto šlo o druhý nejhorší rok v historii monitoringu trhu. Drahé a nedostupné hypotéky a nejistá ekonomická situace zasáhly pražský rezidenční trh hlavně v roce 2022. Za celý rok 2022 developeři v Praze prodali jen 2400 nových bytů, což bylo nejméně za posledních 20 let. Pro srovnání: Bylo to takřka stejně, jako se prodalo v dosud nejsilnějším druhém čtvrtletí roku 2021. Meziročně se prodeje v hlavním městě předloni propadly o 63 procent.

Ceny nových bytů v nabídkách developerů stagnují, metr čtvereční je o 300 dražší

Ceny nových bytů v nabídkách developerů mezikvartálně nepatrně vzrostly. Metr čtvereční nového bytu nabízeného v cenících developerů je dražší o 300 korun a nyní tak vyjde na 149 500 korun. Přesto je stále levnější než v letošním prvním čtvrtletí, konkrétně o 170 korun. Dá se proto říci, že ceny nabízených nových bytů na pražském trhu stagnují.

Na průměrných cenách se projevil návrat rezidenčních projektů s cenově dostupnými byty. Není překvapením, že ho zahájil právě Ekospol už loni projektem Výhledy Barrandov II a pokračoval v tom letos projektem Ekocity Hostivař, kde při zahájení prodeje nabídl cenu za metr čtvereční nového bytu o několik desítek tišíc korun nižší než byl celopražský průměr. Na to nižší cenou zareagovali i jiní developeři, což se projevilo i v cenových statistikách. Díky tomu na vlastní bydlení dosáhne mnohem více zájemců,“ prohlašuje Korec.

Počet dostupných bytů vzrostl, je nejvyšší za osm let

Zájemci o nové bydlení mají velice komfortní situaci, i pokud jde o výběr vysněného bytu. V cenících developerů bylo na konci třetí ho čtvrtletí 5300 dostupných nových bytů, což je nejvíce za posledních osm let. Nepatrně větší výběr měli kupující naposledy v prvním čtvrtletí 2016.

Letošní rok je ve znamení návratu cenově dostupných bytů na trh. Projekty s nejlevnějšími byty, jako je Ekocity Hostivař, jednoznačně táhnou celý trh a výrazně ovlivňují prodejní i cenové statistiky. Zájemcům o vlastní bydlení nahrávají i dostupnější a levnější hypotéky, byť jejich úroky by mohly klesat rychleji. Vlastnické bydlení má u nás silnou tradici a mít vlastní byt či dům je vnímáno i jako socioekonomický status. Proto očekávám, že poptávka v nejbližší době jen tak neklesne. Za celý rok 2024 by se mohlo v Praze prodat pět a půl tisíce nových bytů,“ dodává Korec z Ekospolu.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality