Stejná částka, menší byt. Ve srovnání s rokem 2019 si Češi mohou pronajmout o 16 metrů čtverečních méně

Současný ekonomický vývoj má neblahý vliv také na oblast nemovitostí a nájemního bydlení. Přestože došlo k určitému zlepšení, více než čtvrtina Čechů v této oblasti snižuje své nároky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments. Zmíněné faktory se negativně propisují také do výše nájmů. Oproti roku 2019 si za stejnou částku nájemci pronajmou o 16 m2 méně. Situaci českým spotřebitelům nejvíce komplikují ceny energií, inflace a úrokové sazby.

Češi stále snižují své nároky na bydlení

Přes čtvrtinu Čechů kvůli aktuálním cenám energií, inflaci a úrokovým sazbám snižuje své nároky na bydlení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který proběhl v průběhu letošního září. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

„Ačkoli se ekonomická situace v Česku oproti stavu z minulých let mírně stabilizovala, ceny energií, inflace a úrokové sazby stále nejsou na úrovni jako před začátkem pandemie COVID-19 a konfliktem na Ukrajině. I přesto lze meziročně sledovat pozitivní trend, kdy v roce 2023 nároky na bydlení snižovala třetina obyvatel, zatímco letos pouze čtvrtina,“ komentuje výsledky průzkumu Marek Bečička, ředitel Real Assets Generali Investments CEE.

2019 vs. 2024: Češi si pronajímají o 16 m2 méně

Vývoj na trhu s nájemním bydlením se od roku 2019 výrazně zhoršil. Zatímco před pěti lety si mohli nájemci v Praze za částku 20 000 pronajmout byt o velikosti 65 m2 a dispozici 3+kk, kvůli nepříznivé ekonomické situaci se musí uskromnit o 16 m2. Za stejnou částku dosáhnou totiž zájemci o nájemní bydlení v hlavním městě na byt s metráží pouze 49 m2. Vychází to z analýzy dat Českého statistického úřadu a společnosti Deloitte.

V obavách vedou ceny energií, inflace ustupuje

V oblasti bydlení na Čechy stejně jako v předešlých dvou letech nejvíce negativně působí ceny energií. Uvedla to téměř třetina respondentů, oproti loňskému roku lze navíc pozorovat mírný nárůst. V důsledku vysokých cen energií přes desetinu Čechů uvažuje o stěhování do menšího bydlení.

Opačný trend je viditelný u inflace. Ta momentálně nejvíce trápí necelou pětinu obyvatel, zatímco loni to byla čtvrtina. Meziročně také vzrostl počet Čechů, kteří za největší problém označili dopady úrokových sazeb.

Trh s bydlením prochází zajímavými změnami. Zatímco úrokové sazby postupně klesají, poptávka po nájemním bydlení zůstává vysoká. Rostoucí náklady na bydlení a inflace tlačí stále více lidí do nájmů, a to zejména v metropolitních oblastech, kde se ceny jak nemovitostí, tak nájmů stále zvyšují. Lze očekávát, že kvůli omezené dostupnosti i nabídce nových bytů bude tento trend pokračovat i v roce 2024,” komentuje Marek Bečička z Generali Investments.

Oproti minulému roku Češi připlácí

Kombinace cen energií, inflace a úrokových sazeb způsobila také růst konečných cen, které Češi na bydlení vynakládají. Oproti loňskému roku platí necelá třetina respondentů do 10 % více, než vloni. Přes třicet procent platí o 10-25 % vyšší částku. Až o polovinu více připlácí přes desetinu Čechů.

„Situace na trhu se ale přeci jen uklidňuje, ceny energií, ale i úrokové sazby hypoték začaly klesat a reality jsou opět zajímavou a především stabilní kategorií investic,“ uzavírá Marek Bečička.

 


Průzkum společnosti Generali Investments CEE k situaci Čechů ohledně bydlení probíhal ve dnech 19. až 24. září 2024 na reprezentativním vzorku 1050 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika