Německo se chystá na chytré elektroměry. Šanci mají i čeští výrobci

Export, 9.10.2024

Pro digitalizaci energetiky je nutná plošná instalace chytrých elektroměrů. Německo proto do roku 2032 plánuje vyměnit všechny staré analogové elektroměry za digitální měřidla. Vzhledem k velikosti a nenasycenosti trhu vznikají příležitosti i pro české výrobce.

Ilustrační foto Shutterstock

Navzdory tomu, že Německo dnes produkuje 60 % své elektřiny z obnovitelných zdrojů, pouze 160 tisíc z celkových 50 milionu elektroměrů v Německu jsou smart, tedy měří spotřebu elektřiny v reálném čase a komunikují to provozovateli sítě. Za jejich instalaci jsou odpovědní takzvaní provozovatele měřících míst (Messtellenbetreiber – gMSB). Ti mají od 1. ledna 2025 povinnost na žádost každého spotřebitele nainstalovat inteligentní elektroměr během čytř měsíců. Od ledna 2025 platí také povinnost instalace inteligentních měřáků v domácnostech se spotřebou vyšší než 6000 kWh / rok a u majitelů tepelných čerpadel a nabíjecích stanic pro elektromobily a domácnosti se solárními panely nad výkon 7 kW.

Přestože je reálná instalace spojena se značnými problémy (přetížení ze strany gMSB – nedostatek personálu a know-how a také přísné bezpečnostní požadavky), vytváří nově platná regulace a celková nenasycenost trhu další potenciál i pro české výrobce. Příležitostí pro navázání česko-německé spolupráce v tomto oboru může být například workshop “Meetering 2025- Treffpunkt Messwesen” pořádaný v termínu od 19. do 20. února 2025 v Hamburku, nebo odborný kongres o měřící technice “ZMP 2025” v Lipsku od 25. do 26. června 2025.

Technické požadavky jsou vysoké

Na trhu s inteligentními měřidly je podle Spolkového úřadu pro sítě (Bundesverbad Neue Energiewirtschaft, BNE) také příliš málo konkurence, částečně proto, že technické požadavky jsou příliš vysoké, což činí certifikaci zařízení složitou a nákladnou. Také překvapivě chybí osvěta pro veřejnost, protože jen 22 % lidí ví, že inteligentní měřič elektřiny lze objednat u gMSB, tedy provozovatele měřících míst.

Hana Švédová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Erik Siegl, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie