Zateplení, které opravdu udělá rozdíl: Příběh úspěchu americké pěny v Česku

Redakce, 10.10.2014

Všichni chceme doma šetřit energie. Zároveň chceme mít příjemné prostředí, kam se budeme rádi vracet a kde se budeme cítit dobře. Řada českých staveb je z pohledu energetické účinnosti stále nedostatečně zateplená, což vede nejen k vysokým účtům za energie, ale i ke zbytečnému plýtvání přírodními zdroji. Moderní řešení, které tuto situaci může změnit, představuje stříkaná polyuretanová pěna, inovativní materiál, který si postupně získává svou oblibu i v ČR.

Tato izolační technologie se před lety dostala z USA do České republiky. „Materiál vznikl původně pro kosmický výzkum NASA – dodnes se pěna používá v nádržích raketoplánů,“ vysvětluje Jan Černý, zakladatel společnosti HONTER v České republice. Právě on přivezl pěnu před několika lety do Česka. Dnes se jeho firma pyšní celou řadou certifikací a pěna, kterou vyrábí, je považována za jeden z nejkvalitnějších izolantů na trhu.

Stříkaná polyuretanová pěna není jen další variantou izolace – představuje inovativní způsob, jak efektivně zateplit dům s velkou lehkostí při samotné aplikaci. Jedná se totiž o látku, která se aplikuje z pistole přímo na izolovanou plochu. „Naše stříkaná PUR pěna má bezkonkurenční izolační parametry. Klienti hlásí úspory až desítek procent na výdajích za energie ročně,“ dodává Černý. Pěna navíc vytváří vzduchovou bariéru, která zajišťuje příjemné teplo v zimě a ochranu před horkem v letních měsících.

Ekologické a funkční výhody

Vzhledem k tomu, že kvalitní PUR pěna vytváří vzduchotěsnou izolaci, snižuje energetické ztráty, znamená to vedle ekonomické úspory i nižší emise CO₂. V současnosti, kdy se Evropská unie snaží dosáhnout nulových emisí CO₂ z budov do roku 2050, se stává efektivní izolace budov klíčovým faktorem.

Jedním z příkladů účinnosti stříkané pěny je příběh rodiny Hruškových z jižních Čech. Ti se rozhodli investovat do kvalitní izolace. „Původně jsme se hodně rozhodovali, jestli do pěny vůbec jít. Přece jenom není izolační pěna v Česku pořád úplně běžná. Nakonec jsme zvolili PUR pěnu a nelitujeme – nejenže aplikace byla hotová během několika hodin, ale v podstatě ihned jsme pocítili rozdíl v teplotě v domě. Výdaje za vytápění se snížily tak o třetinu,“ popisuje Vladimír Hruška.

Zákazníci dále vyzdvihují rychlost aplikace, která je oproti klasickým metodám mnohem efektivnější. „Všechny izolační práce jsme měli hotové za jeden den. Pěna byla nastříkána přímo na stěny a stropy, bez potřeby složitého upevňování,“ dodává paní Hrušková.

Investice, která se vrací

V době stále rostoucích cen energií je kvalitní izolace velkým tématem pro každou domácnost, která chce šetřit. Evropská unie zároveň schválila směrnici o energetické náročnosti budov, která vyžaduje do roku 2050 nulové emise CO₂ z budov. To pro české obyvatele znamená, že zateplení a snížení energetických ztrát bude nezbytné. Stříkaná polyuretanová pěna je proto ideální volbou – její izolační schopnosti obvykle předčí dlouhodobě využívané izolační materiály. „Je třeba si uvědomit, že kvalitní zateplení domu není jen o úsporách za energie, ale také o zvýšení komfortu bydlení a hodnoty nemovitosti,“ upozorňuje Jan Černý. Podle něj správně zvolená izolace pomáhá i při zlepšení kvality vzduchu v domě a zabraňuje vzniku plísní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky