Závěr roku 2024 přinese významné investice. Trh čeká dynamický finiš

Knight Frank, 10.10.2024

I přes pokles investiční aktivity v prvních třech čtvrtletích roku 2024 zůstávají vyhlídky pro poslední čtvrtletí pozitivní. Podle očekávání trhu dojde k uzavření významných transakcí, což by mělo podpořit celkový růst investic a zajistit úspěšný závěr roku. Domácímu trhu i nadále dominují lokální investoři.

Ve třetím čtvrtletí roku 2024 dosáhly investice do nemovitostí v České republice 196 milionů EUR, což představuje meziroční pokles o 42 %. Za první tři čtvrtletí se celkový objem investic vyšplhal na 1,1 miliardy EUR, tedy o 12 % méně než ve stejném období loňského roku. I přes tento pokles však odborníci očekávají výrazný nárůst aktivity v závěru roku, kdy by měly být uzavřeny významné transakce.

Přestože byl objem investic ve třetím čtvrtletí nižší, aktuálně jsou v pokročilých jednáních významné transakce. U některých z nich předpokládáme jejich uzavření ještě v tomto roce. Mnoho z těchto transakcí, zahrnujících kanceláře, hotely, retailové nemovitosti nebo celá portfolia, přesahuje svojí velikostí 100 milionů EUR. Očekáváme, že většinu kupujících budou opět tvořit české subjekty a fondy,“ uvádí Josef Karas, ředitel investičního oddělení.

Třetina všech investic ve třetím čtvrtletí směřovala do retailových nemovitostí (34 %), následovaly investice do průmyslových a skladových prostor (29 %) a rezidenčních nemovitostí (26 %). Dominantními hráči na trhu zůstávají čeští investoři, kteří uskutečnili všechny významné transakce tohoto čtvrtletí.

Mezi největší transakce patřil prodej rezidenčního projektu Nový Opatov G1 s 171 byty, který je prvním významným počinem realitního fondu REICO ČS NEMOVITOSTNÍ v tomto segmentu. Fio investiční společnost také významně investovala do Garbe Parku v Chomutově, kde sídlí evropské distribuční centrum společnosti Fielmann. Největší retailovou transakcí byla akvizice OC Řepy v Praze společností Pragorent. Na trhu však převažovaly menší investice. Šest transakcí proběhlo v hodnotě pod 10 milionů EUR, tři v rozmezí 10-30 milionů EUR a další tři v rozmezí 30-40 milionů EUR.

Přes slabší začátek roku a pokračující absenci zahraničních investorů se očekává, že celkový objem investic za rok 2024 by mohl dosáhnout 1,6–1,8 miliard EUR. Dobrou zprávou pro trh jsou také stabilní výnosové míry. Přecenění tedy nebylo tak výrazné jako na jiných trzích.

Základy českého realitního trhu jsou silné, a navíc neustále roste objem domácího kapitálu, který hledá vhodné investiční příležitosti. Napomáhají tomu také aktuálně se snižující úrokové sazby, díky nimž do realitních fondů přitéká více peněz a investoři hledají atraktivní zhodnocení s nízkým rizikem. Čeští investoři také trh dobře znají a věří mu. Dle zpráv z EXPO Real rovněž je patrný mírný optimismus i na evropské realitní scéně,“ doplňuje na závěr Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení průzkumů Knight Frank.

Knight Frank

Knight Frank & Rutley byl založen v Anglii v roce 1896 jako společnost zabývající se oceňováním a aukcemi. Dnes je Knight Frank považován za silného hráče na poli poradců oblasti komerčních a rezidenčních nemovitostí. Celosvětová síť zahrnuje 488 poboček v 57 zemích napříč 6 kontinenty a více než 20 000 profesionálů.

Společnost Knight Frank se za dobu svého více než třicetiletého působení v České republice stala jednou z předních společností v oblastech realitního poradenství, správy nemovitostí, pronájmů kanceláří, oceňování majetku, výzkumu trhu a mezinárodních investic. Zaměřuje se na komerční, průmyslové a rezidenční nemovitosti. Poskytuje komplexní poradenství majitelům nemovitostí, investorům, developerům a korporátním nájemcům.

Více informaci na: www.knightfrank.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality