V ČR mezi sebou elektřinu sdílí už více než 4000 výroben a 3500 odběrných míst

· První objem sdílené elektřiny odpovídá měsíční spotřebě téměř 500 domácností

· Průměrná doba vyřízení žádosti o registraci jsou dva dny

· Distributoři elektřiny nainstalovali v porovnání se srpnem více než trojnásobné množství chytrých elektroměrů, ve třetině případů ale stále narážejí na překážky

Více než 150 MWh, tolik činil celkový objem první sdílené elektřiny v České republice. V září ji mezi sebou sdílelo více než 4000 výroben a 3500 odběrných míst, které prošly celým procesem registrace a uzavření smlouvy s Elektroenergetickým datovým centrem (EDC). Ve druhém měsíci od zahájení jeho provozu vzrostl počet žádostí o registraci na téměř 10 500 a celkový počet výroben elektřiny překročil 8000. Zhruba polovina výroben je však stále ještě v procesu schvalování. Celkově má k 30. září s EDC uzavřenou smlouvu již 7 062 účastníků.

„Ve druhém měsíci od zahájení přijímání registrací evidujeme v ČR již první reálně sdílenou elektřinu. Objem ve výši 150,58 MWh pro představu odpovídá průměrné měsíční spotřebě téměř pěti set domácností. Celkově evidujeme k 30. září téměř 3500 skupin sdílení, tedy všech takzvaných aktivních zákazníků, bytových domů a energetických společenství,“ řekl Petr Kusý, předseda představenstva EDC s tím, že žádosti o registrace se daří vyřizovat v průměru do dvou dnů.

Jen za měsíc září přibylo 2558 registrací, 3652 výroben a 1499 skupin sdílení. To odpovídá nárůstu o 32 % v případě registrací, zvýšení počtu výroben o 82 % a nárůstu skupin sdílení o tři čtvrtiny. Stejně jako v srpnu, tak i v září byl největší zájem o sdílení elektřiny v rámci jedné nebo více vlastních nemovitostí. Tento režim představoval konkrétně 37 % ze všech nově uzavřených smluv.

Celkové množství uzavřených smluv poroste podle EDC díky přibývajícímu počtu registrací i v dalších měsících. Vzhledem k podzimnímu období, které se přirozeně vyznačuje nižší výrobou z fotovoltaických elektráren, se však postupně předpokládá klesající podíl sdílené elektřiny. „Výraznější nárůst, stejně jako registrace energetických společenství, pak očekáváme s příchodem jara,“ doplnil P. Kusý

„Sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky umožňuje domácnostem, firmám a krajům snižovat náklady na energie, zvyšovat jejich energetickou nezávislost, přináší úspory a zároveň přispívá k lepšímu životnímu prostředí. Abychom zájemcům vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme desatero rad a tipů, které poradí, jak se sdílením začít, na co si dát pozor a na koho se obrátit. Vydali jsme také rozsáhlý e-book, který zájemce detailně provede celým procesem sdílení,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček s tím, že společně s webem www.jaksdiletenergii.cz , více než stovkou energetických poradců a linkou 1212, tvoří tyto informační materiály rozsáhlou Energetickou poradenskou síť Ministerstva průmyslu a obchodu.

Rostoucí počet zájemců o sdílení elektřiny se v září výrazněji projevil i v aktivitách provozovatelů distribučních soustav – ČEZ Distribuce, EG.D a PREdistribuce –, kteří všem registrovaným u EDC zdarma instalují chytré elektroměry. „Počet výjezdů techniků distribučních společností se oproti srpnu více než ztrojnásobil. Z celkových 2050 žádostí úspěšně zrealizovali 1346. Stále však platí, že přibližně ve třetině případů se setkali s překážkami, které instalaci chytrého elektroměru znemožnily,“ uvedl Marian Rusko, předseda Rady Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností, s tím, že elektroměrové rozvaděče jsou ve vlastnictví majitelů nemovitostí a distributor není oprávněn zasahovat do elektroinstalace cizího majetku. Jejich případnou úpravu musí zajistit odborná instalační firma na základě žádosti majitele.

„Před sjednáním termínu výměny elektroměru si zájemci o sdílení musejí ověřit, že splňují technické náležitosti podle takzvaných připojovacích podmínek svého distributora. Ty naleznou na jeho webových stránkách a distributor na ně odkazuje rovněž v rámci e-mailové komunikace ohledně realizace výměny,“ připomněl M. Rusko.

EDC aktuálně funguje v tzv. dočasném řešení. To umožňuje sdílení elektřiny v rámci komunitní energetiky mezi aktivními zákazníky, výrobci elektřiny a v rámci energetických společenství. V průběhu druhé poloviny roku 2026 se počítá se zahájením plného provozu, který nabídne nové možnosti sdílení elektřiny a současně rozšíří funkce EDC do dalších oblastí moderní energetiky, jako jsou akumulace, flexibilita nebo agregace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy