5 nejčastějších chyb při péči o robotické vysavače: Znáte je všechny a děláte je?

Redakce, 10.10.2024
robotický vysavač ilustrační

Robotické vysavače se stávají nepostradatelnými pomocníky v českých domácnostech. Nesprávná péče, zejména o jejich akumulátory, však může výrazně zkrátit jejich životnost a efektivitu. Mezi nejčastější chyby patří například špatné umístění dokovací stanice či poškození vodou. Jak se těmto problémům vyhnout a zajistit, aby váš vysavač fungoval spolehlivě? Přinášíme praktické rady a tipy.

1. Zkratování vysavače vodou

Robotické vysavače běžně nejsou voděodolné. Pokud přístroj pustíte na mokrý povrch, může voda proniknout do jeho citlivých částí, jako jsou senzory, motory či baterie. V takovém případě může voda způsobit zkrat nebo korozi, což vede k trvalému poškození vysavače. Jak tomu předejít? Nabízí se například zařazení koupelny do zakázaných zón nebo uzavření mokré podlahy fyzickou bariérou. Pozor na to, že plně voděodolné nejsou ani vysavače s funkcí mopování. Při neopatrné manipulaci s nádržkou může voda proniknout k elektronice, což výrazně zkrátí životnost přístroje a vyžádá si nákladné opravy. Mokrý hadřík by navíc neměl zůstávat trvale připevněný na vysavači, protože korozi může způsobit i odpařování vody.

2. Nesprávné umístění dokovací stanice

Nesprávné umístění dokovací stanice je častou chybou, která může negativně ovlivnit výkon a životnost robotického vysavače. Pokud je stanice umístěna ve špatně větrané a prašné místnosti, může dojít k přehřívání baterie a následnému poškození. „Dokovací stanici je nutné umístit na dobře větrané místo, ideálně mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla. Optimální teplota pro nabíjení baterií je kolem dvaceti stupňů Celsia. Pokud je baterie přehřívána, snižuje se její kapacita,“ vysvětluje Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment náhradních akumulátorů do notebooků, aku nářadí i robotických vysavačů. „Navíc okolní nečistoty v nevětraném prostoru mohou způsobit zanášení kontaktů na dokovací stanici, což vede k nesprávnému nabíjení. Proto je dobré kontakty pravidelně otírat suchým hadříkem,“ dodává Tlapák. Také je důležité zajistit, aby kolem stanice nebyly překážky, které by bránily vysavači v hladkém návratu a nabíjení.

3. Zanedbání údržby a výměny filtrů

Prach a nečistoty robotický vysavač zanášejí, a proto je důležité nezapomínat pravidelně čistit filtry. Tato údržba je zásadní pro zachování výkonu vysavače, znečištěný filtr totiž snižuje sací výkon a může dokonce poškodit motor. Filtry je vhodné čistit kartáčkem nebo jemným hadříkem, a to ideálně po každém používání. Měnit by se pak měly každých 3 až 6 měsíců, v závislosti na prašnosti prostředí. Určitě není řešením filtr vyprat a následně ho dál používat, voda vlastnosti filtru zničí. Vhodné je také zkontrolovat kartáče, odstranit vlasy a další nečistoty a ověřit, jestli se kartáče správně otáčejí nebo nejsou poškozeny.

4. Používání zastaralého softwaru

Moderní robotické vysavače jsou vybaveny pokročilými algoritmy a umělou inteligencí, které řídí navigaci, rozpoznávají překážky a optimalizují výkon. Aktualizace softwaru tyto algoritmy pravidelně vylepšují. Některé inovace například radí vysavačům, jak se lépe přizpůsobit různým typům podlah nebo jak zefektivnit průběh tras. Software navíc může řídit i způsob nabíjení akumulátoru, což pomáhá předcházet přehřátí baterie a brzké ztrátě kapacity. Aktualizace softwaru proto není dobré opomíjet.

5. Předčasné odepsání přístroje

Pokud se vyvarujete výše popsaných chyb, může vám robotický vysavač dobře sloužit mnoho let. Začne-li přesto jeho výkon a schopnost dobře uklidit prostor slábnout, není vždy nutné přístroj vyměnit. Ekonomičtějším a ekologičtějším řešením je výměna jednotlivých dílů. Pokud například za vysavačem zůstávají drobky, pomůže pořízení nového hlavního kartáče. Ten je ideální měnit jednou za rok. Kromě filtrů je možné nahradit i kola, nárazníky či senzory. Komfort v používání vysavače zvýší nový akumulátor. „Nový akumulátor doporučujeme pořizovat po dvou až třech letech, kdy se začne zkracovat výkon přístroje. Výběr je snadný, stačí znát značku a model vašeho vysavače,“ doporučuje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí náhradní akumulátory do robotických vysavačů iRobot, Sencor, Indream, Dyson a dalších značek. „Výměna baterie je u robotických vysavačů jednoduchá a zvládne ji každý bez nutnosti návštěvy servisu,“ uzavírá Tlapák.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky