Hypoteční trh po silném létu v září zpomalil, objem klesl o čtvrtinu. Sazby stagnují pod 5 %

EKOSPOL, 11.10.2024
Hypoteční trh po velmi silném létě v září výrazně zpomalil, objem poskytnutých hypoték se meziměsíčně propadl o čtvrtinu. Meziročně však stále posiluje. Banky a stavební spořitelny v září poskytly hypoteční úvěry za celkem 24,2 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 80 procent. Ještě v srpnu ale hypoteční trh rostl meziročně o 130 procent. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Za první polovinu letošního roku vzrostl objem poskytnutých hypoték meziročně o 80 procent na 117 miliard. Za celý loňský rok banky a stavební spořitelny poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což bylo nejméně za posledních dvacet let.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v září dosáhl 19,7 miliardy korun, to je po srpnových 25,7 miliardy výrazný pokles. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak byl 4,6 miliardy korun.

 

Počet nově poskytnutých hypoték v září činil 5232, což je o 20 procent méně než v srpnu. Průměrný měsíční počet nových hypoték se v loňském roce pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v září velmi nepatrně klesla ze srpnových 4,98 procenta na zářiových 4,96 procenta. Průměrná hypoteční sazba tak zůstává těsně pod pětiprocentní hranicí. Z pohledu posledních dvou dekád zůstávají hypoteční sazby stále nadprůměrně vysoké. Na podobných či ještě mírně vyšších úrovních byly naposledy v letech 2008 a 2009.

Průměrná výše hypotéky v září mírně klesla na 3,76 milionu korun. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Splátka hypotéky ve výši jednoho milionu korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se podle ČBA pohybuje kolem 5,5 tisíce korun.

Pokles hypotečního trhu v září je poměrně neobvyklý, protože běžně po letním útlumu zájem o hypotéky s koncem prázdnin roste. Letos ale tento dlouhodobý trend narušila novela zákona o spotřebitelském úvěru, která změnila pravidla pro výpočet poplatku za předčasné splacení hypotéky. Zájemci o ni si tak letos pospíšili, aby hypoteční financování získali ještě za původních pro ně výhodnějších podmínek. Nižší podzimní zájem o hypotéky i stále velký rozdíl mezi hypotečními úroky a základními úrokovými sazbami stanovovanými centrální bankou je tak dobrou příležitostí pro banky, aby v rámci konkurenčního boje přišly s výrazně levnějšími hypotékami. Prostor pro jejich zlevnění mají stále velmi velký.


RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality