Jak šetřit energie i náklady díky moderním technologiím zelených střech

Redakce, 14.10.2024
zelená střecha ilustrační

Zelené střechy se stávají čím dál oblíbenějším řešením pro majitele domů, kteří hledají efektivní způsob, jak zlepšit energetickou efektivitu svého bydlení a zároveň přidat hodnotu svému majetku. Tento moderní stavební prvek přináší celou řadu praktických výhod, které sahají daleko za estetickou stránku věci. A díky státním dotacím se realizace zelené střechy stává nejen dostupnější, ale i finančně výhodnou investicí.

Zelené střechy a jejich rozdělení

Zelené střechy se dělí na dva základní typy: intenzivní a extenzivní. Intenzivní zelené střechy umožňují pěstování náročnější vegetace, jako jsou keře či menší stromy, a vyžadují pravidelnou údržbu. Tyto střechy jsou náročnější na konstrukci, jelikož přinášejí vyšší zatížení. Naproti tomu extenzivní střechy jsou osázeny nízkou vegetací, jako jsou trávy, byliny nebo sukulenty, a jsou méně náročné na údržbu i na konstrukci. Extenzivní zelené střechy jsou vhodné pro rodinné domy a menší stavby, kde je kladen důraz na nízkou hmotnost a snadnou realizaci.

„Extenzivní zelené střechy jsou skvělou volbou pro ty, kdo chtějí snížit energetické náklady a zlepšit mikroklima svého domu, aniž by museli věnovat mnoho času údržbě. Jsou lehčí, ekonomicky dostupnější a přitom stále poskytují všechny výhody zelených střech,“ vysvětluje hlavní rozdíly Martin Protiva, obchodní ředitel Ekonomických staveb.

Technologie pro zelené střechy

Úspěšná realizace extenzivní zelené střechy závisí na správné technologii. Základem je speciální lehký substrát, který účinně zadržuje vodu a poskytuje rostlinám dostatek živin. Technologie jako Knauf Urbanscape, které umožňují maximální efektivitu s minimálními nároky na údržbu, přispívají k oblíbenosti zelených střech. Díky nim je možné zajistit dlouhodobou funkčnost i estetičnost,“ vysvětluje Protiva. Důležitou součástí technologie je i drenážní vrstva, která odvádí přebytečnou vodu a chrání střechu před přetížením při intenzivních deštích. Správně navržená drenáž zároveň zajišťuje optimální cirkulaci vzduchu, což je klíčové pro zdraví rostlin.

Praktické výhody zelených střech

Zelené střechy nepřinášejí jen estetické vylepšení domu, ale mají i konkrétní ekonomické přínosy. Díky vegetační vrstvě se výrazně zlepšuje tepelná izolace budovy. „Zelená střecha dokáže v zimě udržet teplo uvnitř domu a v létě zase snížit teplotu, což vede k nižším nákladům na vytápění a klimatizaci,“ vysvětluje Protiva.

Dalším praktickým přínosem je zadržování dešťové vody. Vegetační vrstva na střeše dokáže zachytit a zadržet značnou část srážek, což snižuje zatížení kanalizace a pomáhá předcházet problémům s odvodněním během silných dešťů. Zelené střechy také zlepšují akustickou izolaci domu, což je důležité zejména v městských oblastech, kde mohou snížit hluk z okolního prostředí.

Dotace na zelené střechy

V rámci programu Nová zelená úsporám mohou majitelé domů získat významnou finanční podporu na realizaci zelené střechy. Dotace mohou pokrýt až 50 % nákladů na pořízení a instalaci zelené střechy, a to činí tuto investici zajímavou pro mnohem širší spektrum stavitelů,“ upozorňuje Martin Protiva.

Maximální výše dotace závisí na typu projektu a velikosti střechy. Pro všechny typy střech je maximální výše dotace 100 000 . Výše dotace se vypočítává na základě plochy střechy a sazby dotace podle typu střechy. U extenzivní zelené střechy činí dotace 800 Kč/m², zatímco u intenzivní zelené střechy je to 1 000 Kč/m². Podpora zelených střech je vázána na realizaci dalších opatření v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám – dotaci lze čerpat pouze v kombinaci s jinými opatřeními, jako je A - zateplení domu, B - novostavba nebo C - instalace obnovitelných zdrojů energie.

Návratnost investice a dlouhodobé přínosy

Investice do zelené střechy představuje atraktivní možnost, zejména díky energetickým úsporám a dostupným státním dotacím. Zelené střechy nejen snižují provozní náklady, ale také zlepšují mikroklima v okolí domu a pomáhají efektivně řešit problémy s odvodněním a zadržováním dešťové vody. „Návratnost investice do zelené střechy závisí na několika faktorech, ale většině stavebníků se díky úsporám a dotacím vyplatí,“ dodává obchodní ředitel Ekonomických staveb.

 

Moderní technologie a státní podpora činí ze zelených střech stále atraktivnější volbu pro majitele domů, kteří se snaží snížit své provozní náklady a zároveň zvýšit hodnotu svého majetku. Tento krok přináší nejen finanční úspory, ale také významný pozitivní dopad na životní prostředí, což z něj dělá dlouhodobě výhodnou investici.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba