Heimstaden chce prodat část bytového fondu v Hlučíně, město o nabídce jedná

Město Hlučín dostalo nabídku od společnosti Heimstaden na odkup 53 bytových domů včetně všech nebytových prostor a dále pozemků, které společnost na území města vlastní.

Jedná se o 49 domů na OKD, dva bytové domy na Komenského ulici a dva bytové domy na ulici Čs. armády. Zamýšleným nabyvatelem nabízených budov včetně bytových jednotek a nebytových prostor by byla společnost Teplo Hlučín, 100% vlastněná městem.

Zastupitelům na dnešním pracovním jednání představíme nabídku odkupu celkem 527 bytů v 53 bytových domech na území města. Abychom mohli pokračovat v jednání se společností Heimstaden potřebujeme jejich souhlas, další kroky bychom jim předložili na jednání zastupitelstva města do konce listopadu,“ shrnula starostka města Petra Tesková.

Předpokládaná hodnota transakce je 585 milionů korun. Odkup bytového fondu by byl financován vícezdrojově, podporou ze Státního fondu podpory investic (SFPI), úvěrem a vlastními zdroji města.

Možnosti úvěrů jsme už u bank prověřili, zahájili jsme předběžná jednání se Státním fondem podpory investic, kde bychom si mohli sáhnout až na 250 milionů korun. Od odkupu očekáváme možnost podpory bydlení pro mladé rodiny a seniory a příležitost získat přilehlé pozemky a nebytové prostory. Přínosem pro město je také postupná oprava dalších bytových domů na největším sídlišti v Hlučíně a snížení počtu majitelů veřejného prostranství na sídlišti OKD. A do třetice by majitelem největšího bytového fondu v Hlučíně byla obchodní korporace města,“ doplnila starostka Tesková.

Po souhlasu zastupitelů se záměrem budou postupně realizovány tyto kroky: objednávky znaleckých posudků, podání žádosti o podporu ze SFPI a další vyjednávání se společností Heimstaden o podobě smluvního vztahu.
c DJI 0156


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika