Ceny bytů se na severu Moravy blíží rekordu, podle expertů ho brzy překonají

byty ilustrační

Ostrava a celý Moravskoslezský kraj se pro majitele investičních bytů stává jednou z nejlepších adres v Česku. Cena bytů rychle roste. Metr čtvereční je nyní v kraji za 47.700 korun, což je jen 900 korun pod rekordní hranicí ze třetího čtvrtletí 2022. “Očekávám ještě akceleraci růstu a během příštího roku překročení rekordní hranice,” říká Jakub Vysocký ze společnosti Správa investic a nemovitostí (SIAN), jež je největším specialistou na investiční nemovitosti v Moravskoslezském kraji.

Cena bytů v Moravskoslezském kraji podle aktuálního Real Indexu meziročně vzrostla o 14,4 %. Ceny bytů jsou tak druhé nejvyšší v historii. Podle Jakuba Vysockého za rychlým růstem cen bytů stojí tři základní důvody: “Úroky u hypoték sice klesají pomaleji, než se čekalo, ale klesají. Lidé jsou tak ochotni si peníze půjčovat už za stávající úroky. Další důvod je fakt, že se na trh nově začínají dostávat byty od majitelů, kteří mají vyšší očekávání, a tak zvyšují nabídkové ceny. A za třetí jsme se díky relativně dlouho trvajícímu ochlazení dostali do fáze, že kupující jsou již ochotni akceptovat i vyšší ceny. Lidově řečeno se obávají, že jim “ujede vlak”, s poklesem úrokových sazeb ceny skokově vzrostou a oni by za byt následně utratili víc.” Mezi investory je zájem především o ostravské byty. Jejich ceny rostou nejrychleji, ale nominálně jsou přitom byty v kraji stále znatelně levnější než v jiných krajských městech. Moravskoslezský kraj je třetí nejlevnější v zemi. “Prodávající očekávají, že budou prodávat dráž a kupující to akceptují i proto, že se už neopírají pouze o svoje úspory. Ceny proto velmi pravděpodobně půjdou nahoru a nebojím se říci, že poměrně agresivně. Není vyloučeno, že příští rok prolomí ceny bytů v Moravskoslezském kraji magickou psychologickou hranici 50.000 korun za metr,” predikuje Jakub Vysocký. Investorům hraje do karet i růst nájmů. Meziročně mezi druhým čtvrtletím 2023 a druhým čtvrtletím 2024 vzrostly nájmy v Moravskoslezském kraji podle Deloitte Rent Indexu o 7 %. “Vzhledem k obecnému nedostatku bytů nelze předpokládat, že by se trajektorie vývoje cen nájmů nějak zásadně změnila. I nadále budou nájmy růst, byť ne samozřejmě takovým tempem jako ceny bytů,” říká Jakub Vysocký. Rostoucí zájem od kupujících i prodávajících potvrzují nejen čísla, ale i přímé zkušenosti z ostravského trhu s byty. V SIANu nyní řeší každý měsíc desítky zájemců. “Transakce se realizují již v těch řekněme nových cenách. Trh už nehledá žádné výrazné slevy a kupovat s nějakým diskontem se teď moc nedaří. Na trhu bude silný provoz někdy do poloviny prosince. Pak přijde krátké ochlazení, protože lidé na přelomu roku většinou nechtějí řešit obchodní záležitosti. O února 2025 ale již očekáváme, že se trh rozběhne naplno s velmi silnou dynamikou,” předpovídá budoucí vývoj Jakub Vysocký.


 

Společnost Správa investic a nemovitostí, s. r. o. je na trhu od roku 2013. Zajišťuje kompletní správu svěřených nemovitostí a servis pro nájemníky. V současné době spravuje na 700 bytových jednotek především v Ostravě, ale také v Opavě nebo Frýdku-Místku a Havířově.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy