Vláda premiéra Petr Fiala se na svém jednání shodla v dalším postupu digitalizace stavebního řízení

Vlada.cz, 16.10.2024

🟦Vláda premiéra Petr Fiala se na svém jednání shodla v dalším postupu digitalizace stavebního řízení.

🟥Současný systém digitálního stavebního řízení se nebude dále rozvíjet, bude vypsána nová veřejná soutěž na dodavatele celého systému. Do spuštění funkčního systému (nejpozději do 1. ledna 2028) bude platit přechodné období, tzv. částečný legislativní a technologický bypass. Ten stavebním úřadům umožní využívat funkční komponenty současného digitálního systému i informační systémy používané před 30. červnem letošního roku. „Nedojde tedy k vypnutí funkcionalit všech informačních systémů stavební správy, ale k omezení některých evidenčních povinností ze strany stavebních úřadů, pořizovatelů a orgánů územního plánování. Také dojde k rozvolnění náběhu některých funkcionalit informačních systémů,” uvedl ministr Petr Kulhánek. Než bude spuštěn nový systém, budou i proškoleni úředníci stavebních úřadů a systém se pilotně otestuje.

🟦Vláda schválila také další formy pomoci postiženým nedávnými povodněmi.

🟥Rozhodla o uvolnění 3️⃣ miliard korun z vládní rozpočtové rezervy na financování nových dotačních programů Státního fondu životního prostředí ČR, z toho 1️⃣ miliarda půjde postiženým obyvatelům přes program 'Pomoc domácnostem po povodni 2024' a díky 2️⃣ miliardám dojde k obnově vodohospodářské infrastruktury prostřednictvím programu 'Obnova infrastruktury pro životní prostředí po povodni 2024'.

▶️ vlada.gov.cz/cz/media-centrum/aktualne/vlada-rozhodla-o-postupu-v-digitalizaci-stavebniho-rizeni--schvalila-dalsi-pomoc-postizenym-povodnemi-a-smlouvu-se-svatym-stolcem-216008/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality