Notáři poskytnou veřejnosti konzultace bez nároku na honorář. Ke Dni evropské spravedlnosti uspořádají den otevřených dveří

ilustrační razítko, notář

Notářská komora ČR také letos uspořádá pro veřejnost den otevřených dveří, tradičně ke Dni evropské spravedlnosti. Již osmý ročník se uskuteční v úterý 22. října. Notáři budou celý den poskytovat veřejnosti právní konzultace bez nároku na honorář osobně i po telefonu.

Notářský den otevřených dveří se stal už tradiční pro bono akcí Notářské komory ČR pro nejširší veřejnost. Během prvních ročníků chodili lidé do sídla Notářské komory osobně, následná pandemie znamenala přesun konzultací na telefonní linky. Zájem je tradičně velký, letos proto notáři budou k dispozici v sídle Notářské komory v Apolinářské 12 v úterý 22. října mezi 9. a 16. hodinou, a to jak osobně, tak na telefonech – pro ty, kdo se do Prahy nechystají. Letos poprvé tedy bude mít veřejnost možnost konzultace své životní situace zcela zdarma oběma způsoby.

V minulých letech se lidé nejvíce ptali na manželské smlouvy, závěti a zakládání obchodních společností online. Letos notáři spustili systém kontroly peněžních úschov a lidé se mohou informovat i o něm. „Platbu při koupi nemovitost tvoří milionové sumy a lidé je neposílají při podpisu smlouvy o koupi domu či bytu, protože katastrální úřad podle ní nemusí vklad povolit, nebo se na nemovitosti ještě před tím objeví např. exekuce. Proto do momentu přepisu vlastnického práva v katastru lidé peníze ukládají u třetích stran, které garantují uvolnění peněz až v případě bezvadného převodu. Notářská komora nově při úschově peněz umožňuje permanentní náhled na stav účtu úschovy a zasílání notifikace pokaždé, když jsou peníze na účet připsány nebo z něj odejdou. Kdyby byly odeslány na nesprávný účet, byť jen chybou či ukliknutím, ve spolupráci s veřejnou mocí je Notářská komora ČR schopna sumu bezprostředně zajistit,“ říká Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR .

Den otevřených dveří se uskuteční v úterý 22. října od 9 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin. Zájemci o konzultaci zdarma mohou přijít do sídla NK ČR (Apolinářská 12, Praha 2) nebo telefonovat na tyto tři telefonní linky:

· 604 508 994

· 605 058 708

· 604 508 885



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy