Jihočeský kraj vydal publikaci Po stopách rodu Bavorů ze Strakonic

Po stopách rodu Bavorů ze Strakonic se vydává v pořadí již čtvrtá publikace autorky Blanky Rozkošné z edice Slavné šlechtické rody Jihočeského kraje. Kniha, kterou vydal Jihočeský kraj v nákladu dva tisíce kusů, navazuje na již vydané tituly mapující historii pánů z Hradce, Buquoyů a Eggenbergů. Slavnostní křest se uskutečnil ve středu 16. října 2024 v prostorách kapitulní síně strakonického hradu.

 

„Bavorové jsou slavný rod neodmyslitelně spjatý s jihočeskou historií a je proto jen logické, že se čtvrtá kniha z edice Slavné šlechtické rody Jihočeského kraje věnuje právě jim. Budovali zde svá panství a vytvářeli hodnoty, ze kterých čerpáme dodnes a jsme na ně právem pyšní. Chci moc poděkovat autorce Blance Rozkošné, která se mapování zdejší historie dlouhodobě věnuje. A věřím, že se bude čtenářům určitě líbit stejně, jako její předešlá díla z této edice, věnované rodu Buquoyů, Eggenbergů a pánů z Hradce,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch. Upřesnil zároveň, že publikace o rodu Eggenbergů vyšla v červnu loňského roku, pánům z Hradce se věnovala publikace z dubna roku 2022 a rod Buquoyů mapovala publikace ze srpna roku 2020.

 

Autorka knihy Blanka Rozkošná dala náměstkovi Hrochovi za pravdu. „Bavorům ze Strakonic je čtvrtá publikace věnována právě proto, že v jižních Čechách po sobě zanechali nesmírně bohaté kulturní a architektonické dědictví,“ prozradila autorka a pozvala čtenáře i na další místa, kde slavný rod působil. Tedy nejen do rozsáhlého komplexu strakonického hradu, ale i do Radomyšle, na hrad Prácheň s nedalekými Horažďovicemi, anebo nesmírně zajímavý kostel v Černicích u Českého Krumlova.

 

Publikace „Po stopách rodu Bavorů ze Strakonic“ vyšla, stejně tako ty předešlé, nákladem dva tisíce kusů. Momentálně je pro příznivce historie k dispozici na pokladně Muzea středního Pootaví na strakonickém hradě nebo v hlavní budově Krajského úřadu Jihočeského kraje.

17.10.2024


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky