Porovnání saunových technologií: Klasická sauna vs. Infrasauna

luxusní sauna

Sauny se stávají stále populárnější nejen v domácím prostředí, ale i jako součást wellness zařízení. Existují dvě hlavní technologie – klasická sauna a infrasauna. Každá má svá specifika, která ovlivňují, jaký typ saunového zážitku poskytují. Tento článek se zaměřuje na detailní porovnání těchto dvou technologií z pohledu jejich provozu, údržby, konstrukce a ekonomické stránky.

Klasická sauna: Tradiční zážitek s vysokou teplotou

Klasická sauna, známá také jako finská, je typická pro vytváření vysokých teplot. Základem je kamna, která ohřívají vzduch a často i speciální kameny, na které se může lít voda pro zvýšení vlhkosti vzduchu. Konstrukce této sauny je typicky dřevěná, což dodává prostoru příjemnou estetiku a tradiční pocit. Mezi nejběžnější používané dřevo patří cedr, borovice nebo hemlock, které jsou odolné vůči vlhkosti a dlouhodobě si zachovávají svůj vzhled.

Výhodou klasické sauny je vysoká flexibilita. Může být vybavena jak kamny na elektřinu, tak i na dřevo, což dává uživatelům možnost volby. Důležité je, že kamna v klasické sauně potřebují pravidelnou údržbu a musí být certifikována pro daný typ instalace. V kombinaci s možností vytvářet různé úrovně vlhkosti pomocí páry je klasická sauna oblíbená pro její intenzitu a autentický zážitek. Konstrukce vyžaduje kvalitní materiály a často robustnější instalaci, což může ovlivnit i prostorové požadavky.

Infrasauna: Moderní alternativa s nižšími provozními náklady

Infrasauna je modernější koncept, který funguje na bázi infračerveného záření. Místo ohřevu vzduchu v kabině dochází k přímému ohřevu povrchu těla pomocí infračervených paprsků. Tento přístup umožňuje nižší teplotu v kabině a zároveň šetrnější provoz. Typickým materiálem pro výrobu infrasaun je dřevo, ale může být kombinováno s moderními materiály, které zvyšují efektivitu a trvanlivost konstrukce.

Jednou z hlavních výhod infrasaun je jejich energetická účinnost. Vzhledem k tomu, že infrasauna nepotřebuje vysokou teplotu vzduchu, spotřebuje mnohem méně energie než klasická sauna. Díky tomu je její provoz úspornější. Infrasauna je také snadno instalovatelná, často v menších prostorech, což z ní dělá ideální volbu pro domácí využití. Údržba je navíc minimální, protože zde není potřeba se starat o kamna nebo kameny.

 

 

 Provozní náklady a energetická efektivita

Z hlediska provozních nákladů jsou infrasauny jednoznačně výhodnější. Nižší teploty a absence potřeby ohřívat celý prostor znamenají nižší spotřebu energie. Tento typ sauny se rychle zahřívá a nevyžaduje dlouhou přípravu před použitím. Oproti tomu klasické sauny, zejména ty s kamny na dřevo, mohou být nákladnější na provoz, jelikož vyžadují delší dobu pro zahřátí prostoru a údržbu dřevěných konstrukcí i kamen.

Na druhou stranu, klasické sauny jsou oblíbené pro svou tradiční atmosféru a intenzivní zážitek, který mnozí uživatelé preferují. I přesto, že jejich provozní náklady mohou být vyšší, pro mnohé stojí za to.

Design a variabilita

Oba typy saun nabízejí široké možnosti designových úprav. Klasické sauny mohou být integrovány do wellness center či domácností jako luxusní prvky s použitím různých druhů dřeva a dekorativních doplňků. Infrasauny mají výhodu menšího prostoru, což umožňuje jejich instalaci i do menších bytů nebo omezených prostor. V moderních designových variantách infrasaun lze nalézt různé kombinace s LED osvětlením, zvukovými systémy či možností nastavení různých režimů vytápění.

Shrnutí

Volba mezi klasickou saunou a infrasaunou závisí především na preferencích uživatele a podmínkách, ve kterých bude sauna instalována. Klasické sauny nabízejí tradiční saunový zážitek s možností regulace vlhkosti, vyžadují však větší prostor a vyšší provozní náklady. Infrasauna je úspornější a jednodušší na instalaci i údržbu, což z nich činí skvělou volbu pro domácí využití.

V obou případech je důležité zvážit, jaký druh zážitku a nároky na prostor či provoz chcete. Obě technologie mají své specifické výhody, které uspokojí různé potřeby uživatelů.

Ing. Jan Talášek

SEO specialista

S firmou BWS-Přerov spolupracuje na tvorbě obsahu v oblasti realizace a lifestylu spojeného s bazény, saunami, whirpooly a wellness centery.




BWS PŘEROV s.r.o.

Firma BWS-Přerov je na trhu již od roku 1992 a jejich know-how je zaměřeno na bazény a wellness. Tato firma se zabývá úzce specializovanou činností, kterou je projekce, realizace a servis kompletní technologie pro wellness zóny rodinných domů a komerční wellness centra.

Navrhují a dodávají rodinné i veřejné bazény, whirlpooly, sauny, parní lázně, ochlazovny a odpočívárny, včetně řešení klimatu těchto prostor. Nabízí komplexní balíček služeb – od vypracování prvotních dispozičně provozních variant, až po garantovaný pozáruční servis. A v průběhu celého procesu kladou velký důraz na kvalitu, preciznost, uživatelský komfort zákazníka a nízké provozní náklady.

Více informací na https://www.bws-prerov.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení