Doporučení Svazu podnikatelů ve stavebnictví v souvislosti se stavem digitalizace stavebního řízení

Rádi bychom vás informovali, že Svaz podnikatelů ve stavebnictví vydal doporučení v souvislosti se stavem digitalizace stavebního řízení:

Vážení kolegové, stavební podnikatelé,

V návaznosti na jednání Ústavně právního výboru PSP ČR dne 10. října 2024 a jednání Vlády ČR dne 16. října 2024, si dovolujeme předat vám

DOPORUČENÍ SVAZU PODNIKATELŮ VE STAVEBNICTVÍ V SOUVISLOSTI SE STAVEM DIGITALIZACE STAVEBNÍHO ŘÍZENÍ

Z obou jednání vyplývá, že stávající systém digitalizace stavebního řízení v současné době nedává právní jistoty ani technické záruky, že budou naplněny požadavky vyplývající z nového stavebního zákona. V souvislosti s dostupnými analýzami stavu digitalizace upozorňujeme stavební podnikatele na následující:

1. Stav digitalizace stavebního řízení v současné době brzdí práci stavebních úřadů a může vést k tomu, že

a) stavební úřady nemohou vydávat rozhodnutí v zákonných lhůtách anebo

b) budou rozhodnutí vydávat postupem, který nemá přímou oporu v zákoně.

2. Vzhledem k této situaci nedoporučujeme, aby stavební podnikatelé smluvně přebírali rizika povolování, zejména se jedná o finanční a časová rizika získání povolení záměru, kolaudace, změn záměru před dokončením atd.

3. Stavební podnikatelé by měli věnovat zvýšenou pozornost ustanovením smluv, kde objednateli odpovídají za získání výše uvedených povolení a v případě zpoždění na straně úřadů nebo jejich nesprávného postupu nemají stavební podnikatelé nárok na prodloužení termínů stavby nebo na dodatečné náklady, které takto vznikají. V této souvislosti si stavební podnikatele dovolujeme požádat, aby nás informovali o případech, kdy po nich bude zejména veřejný sektor přenos těchto rizik v současné situaci vyžadovat.

Dále bychom chtěli vyzvat všechny veřejné zadavatele, aby ve svých obchodních podmínkách provedli takové úpravy, aby na stavební podnikatele nepřenášeli rizika související s problémy digitalizace, zejména rizika povolování.

Za nepřijatelnou bychom potom považovali situaci, kdy by veřejný sektor, který za digitalizaci, prostřednictvím MMR odpovídá, od stavebních podnikatelů vybíral smluvní pokuty a jiné smluvní sankce za nedodržení termínů, které s ohledem na digitalizaci nebylo možné splnit.

Tato doporučení platí minimálně do doby, než budou Parlamentem ČR schválena a nabydou účinnosti opatření, tzv. bypassy, legislativní a technické, které zajistí právní jistoty spojené s vydáváním rozhodnutí podle platné stavební legislativy.

Děkujeme za pochopení

Za Svaz podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza

Svaz podnikatelů ve stavebnictví je dobrovolnou zájmovou organizací a zároveň vrcholným představitelem českého stavebnictví. Podtrhuje význam pozemního a dopravního stavitelství a také vodohospodářských staveb v České republice. Jako lídr stavebního průmyslu s heslem „Tvoříme budoucnost českého stavebnictví” garantuje svým členům zastupování oboru na nejvyšší možné úrovni. Svaz vznikl v roce 1990 a reprezentuje většinu kapacity stavební produkce v České republice. Hájí zájmy svých členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice na celostátní úrovni i v regionech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy