Dešťovka šetří přírodu i vaše peníze

Redakce, 21.10.2024
dešťovka ilustrační

Efektivní využívání dešťové vody na zahradě se stává stále důležitějším nejen z ekologického, ale i ekonomického hlediska. S rostoucími cenami vody a častějšími obdobími sucha se chytré hospodaření s dešťovou vodou stává nejen praktické, ale v některých místech přímo nezbytné. Moderní technologie a státní dotační programy poskytují široké možnosti, jak efektivně využít tento přírodní zdroj. Podívejme se na nejlepší způsoby, jak začlenit dešťovou vodu do vašeho každodenního života na zahradě i v domácnosti.

Retenční nádrž a technologie pro využití dešťové vody

Základem každého systému pro využití dešťové vody je retenční nádrž. Tento zásobník, do kterého je svedena voda ze střešních okapů, může být umístěn nad zemí nebo pod ní. Podzemní nádrže se často volí kvůli lepší ochraně vody před znečištěním a minimalizaci odpařování a zároveň nenarušují estetiku prostoru.

„Instalace retenční nádrže vyžaduje nejen pořízení samotného zásobníku, ale také čerpadla, které vodu distribuuje do zavlažovacího systému nebo domácnosti. Kvalitní filtrační systém pak zajistí, že voda bude čistá a drobné částice jako písek se nedostanou do dalších okruhů v systému, ať už se jedná o zavlažování zahrady, nebo využití vody v domácnosti na splachování či praní,” vysvětluje Martin Protiva, obchodní ředitel Ekonomických Staveb.

Zavlažování zahrady s využitím dešťové vody

Jedním z hlavních přínosů využívání dešťové vody je možnost jejího využití pro zavlažování zahrady. Dešťová voda je ideální pro rostliny – je měkká, bez chemických přísad a podporuje jejich zdravý růst. Automatické zavlažovací systémy, které jsou napojeny přímo na retenční nádrž, umožňují přesné řízení závlahy. To znamená, že můžete zavlažování naprogramovat na určitý čas nebo ho přizpůsobit aktuálním podmínkám, například na základě vlhkosti půdy nebo předpovědi počasí. „Systém, který se automaticky přizpůsobuje aktuálním podmínkám na zahradě, zaručuje, že vaše rostliny dostanou přesně tolik vody, kolik potřebují,“ říká Martin Protiva.

Pro ještě efektivnější využití dešťové vody lze použít technologie, jako je kapková závlaha nebo mikropostřikovače. Kapková závlaha dodává vodu přímo ke kořenům rostlin, což minimalizuje ztráty způsobené odpařováním a zároveň zajišťuje, že každá rostlina dostane přesně tolik vody, kolik potřebuje. Tato metoda je ideální pro záhony, keře a další rostliny, u kterých je potřeba přesná a úsporná závlaha.

Mikropostřikovače, které vytvářejí jemný rozptyl vody, jsou vhodné pro rovnoměrné zavlažování trávníků a větších ploch zahrady. Jsou efektivní, protože simulují přirozené srážky a zajišťují rovnoměrné pokrytí. Použití moderních zavlažovacích technologií napojených na retenční nádrž umožňuje maximalizovat využití dešťové vody a zároveň minimalizovat plýtvání.

Dotace na využití dešťové vody – program Dešťovka

Program Nová zelená úsporám, konkrétně podprogram Dešťovka, nabízí finanční podporu pro ty, kteří chtějí využívat dešťovou vodu efektivněji. Tento program umožňuje získat dotace až do výše 55 000 na systém pro zálivku zahrady nebo až 65 000 , pokud dešťovou vodu využijete i jako užitkovou vodu v domácnosti. Nejvyšší dotace, až 105 000 , je určena pro systémy kombinující využití dešťové a šedé vody.

„Je důležité vědět, že dotaci lze u novostaveb čerpat pouze v kombinaci s dalšími opatřeními, jako je A - zateplení domu, B - novostavba nebo C - instalace obnovitelných zdrojů energie. Pokud by se jednalo o variantu zálivky, bez napojení na vnitřní rozvody užitkové vody v domu, je možné o dotaci požádat až 2 roky po řádném dokončení domu. Výše dotace závisí na velikosti nádrže a typu systému, který zvolíte,” vysvětluje Protiva.

Návratnost investice do retenční nádrže

Investice do systému na využívání dešťové vody může být rychle návratná, zejména díky úsporám na vodě a dostupným státním dotacím. Pokud například zvažujete pořízení samonosné plastové nádrže o objemu 10 m³, náklady na kompletní instalaci, včetně čerpadla, filtru, víka a teleskopického nástavce, se pohybují kolem 100 000 Kč. Díky dotaci z programu D – Dešťovka, ve variantě Zálivka, která může činit 55 000 Kč, se tyto náklady mohou snížit na 45 000 Kč. S touto dotací se investice vrátí za 3,5 roku, zatímco bez dotace by se návratnost prodloužila na 7,7 let. Tento výpočet je založen na předpokladu, že zahrada o rozloze 500 m² spotřebuje ročně 100 m3 vody, přičemž cena kohoutkové vody je 130 Kč za 1 m3. Je však třeba mít na paměti, že skutečná návratnost se může lišit v závislosti na konkrétním typu a objemu nádrže, způsobu instalace, ceně dopravy a dalších proměnných, jako je například volba mezi svépomocnou instalací a instalací odbornou firmou.

Využití dešťové vody není jen ekonomicky výhodné, ale také ekologicky smysluplné. Moderní technologie v kombinaci s podporou státních dotací umožňují plně využít potenciál tohoto přírodního zdroje, což přináší jak krátkodobé úspory, tak dlouhodobé přínosy pro životní prostředí a udržitelnost. Tento přístup k zahradničení tak nejen šetří peníze, ale také pomáhá ochránit přírodní zdroje pro budoucí generace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky