V ČR se stále neuklízí listí tak jako na západ od našich hranic. Může proto hrozit uklouznutí a zranění

Redakce, 21.10.2024
Ilustrační  podzimní spadané listí

S ranními mrazíky již začíná ze stromů opadávat listí a přichází doba jeho úklidu. Na veřejných prostranstvích je většinou úkolem měst a obcí, patřičně se o úklid a bezpečí lidí postarat. V ČR se však stále ještě neuklízí listí tak jako na západ od našich hranic a riziko uklouznutí a zranění v tomto období hrozí na mnoha místech. Kdo za úklid listí v ČR zodpovídá?

Spadané listí může představovat riziko uklouznutí a zranění, zejména na veřejných prostranstvích a chodnících. V České republice je úklid listí často záležitostí jednotlivých vlastníků pozemků. Podle zákona je vlastník pozemku zodpovědný za úklid listí, sněhu a bláta na chodníku před svým pozemkem.

 

„Podle zákona o ochraně ovzduší jsou města a obce povinny udržovat čistotu veřejných prostranství, včetně odstraňování listí. Je evidentní, že za poslední dekádu v této oblasti udělaly hodně práce. A některé obce, města či městské části se mohou v čistotě rovnat našim západním sousedům. V průměru máme však stále ještě co dohánět. Prostředky bychom pro dobrou péči přitom již měli,“ říká Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

Pokud spadané listí představuje riziko uklouznutí, majitel komunikace se musí postarat o její bezpečný provoz. S dalším mrazem pak se stává listí ještě více kluzké a nebezpečné jak pro chodce, tak třeba i pro cyklisty. Majitel pak musí zajistit bezpečnost svého objektu.

Úklid chodníků: Obec versus vlastník nemovitosti

„Chodník je podle zákona součástí stavby komunikace, případně samostatnou stavbou, jež je součástí pozemku, na kterém se nachází. Protože je mnoho chodníků v městech a obcích právě v jejich vlastnictví, patří mezi jejich povinnosti zajistit odklizení listí. Odpovědnost v tom případě má obec,“ říká Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

Jinak je to ale u chodníku k domu. Za tento chodník naopak odpovídá jeho vlastník. Což může být také obec, ale často tomu tak není. Může jím být i soukromý majitel, firma nebo instituce, SVJ nebo bytové družstvo.

Nejen schody do domu, ale také bezprostřední prostor před vstupem, jsou plně v odpovědnosti majitele objektu. Jedná se o prostor, se kterým se dostane osoba při východu z objektu poprvé do kontaktu. A ten musí být uklizen tak, aby byl bezpečný a zbavený sněhové pokrývky a náledí.

„Někteří vlastníci již využívají v tomto procesu moderní zametací stroje na úklid listí, které jsou schopné rychle a efektivně odstranit listí z chodníků a silnic. Pro čištění dvorů, cest a menších prostranství jsou vhodné ručně vedené zametací stroje, které jsou vysoce ergonomické a snadno se obsluhují,“ dodává Jan Dzúr ze společnosti Kärcher.

Produktové tipy na vhodnou komunální techniku:

Komunální stroj Kärcher MC 250 je moderní zametač, který nabízí ideální řešení pro všechny úklidové práce v centru města. Uplatnění najde na stezkách a cyklostezkách, v průmyslových oblastech, na parkovištích nebo kdekoli jinde. Četné volitelné příslušenství otevírá další možnosti využití: např. zametání listí, čištění a postřik v zimním provozu, mokré čištění, vysokotlaké čištění a odstraňování plevelů.

MC 250 je spolehlivý a efektivní. V prostorné, přehledné a pohodlné kabině lze pracovat po celý rok. S rychlostí jízdy 60 km/h, hydropneumatickým odpružením a rychlým přístupem k příslušenství můžete dokončit všechny práce rychleji a účinněji než kdykoli předtím.

Komunální stroj Kärcher MCM 600 je vysoce výkonný komunální zametač o objemu 6 m³, který je navržen pro použití v prašném prostředí. Ať už ve městech nebo průmyslových lokalitách s extrémně prašnými podmínkami: Každý, kdo se musí vypořádat nejen s hrubým odpadem, ale také s jemnými prachovými částicemi, potřebuje zametač, který zachytí nečistoty bez šíření prachu odsávaným vzduchem. MCM 600 je nejmodernější komunální zametač, který nabízí ideální řešení pro všechny úklidové práce a zvládne to bez prachu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky