Špatně zvolené vchodové dveře jsou hrozbou pro vaše zdraví i majetek

Redakce, 23.10.2024

Na první pohled se může zdát, že vchodové dveře do bytu nejsou tak zásadní věc, které bychom měli věnovat velkou pozornost. Slouží přece hlavně k tomu, aby oddělovaly náš byt od vnějšího světa. Skutečnost je však mnohem složitější. Obyčejné vchodové dveře, které nejsou konstruovány jako bezpečnostní, mohou být snadným terčem pro zloděje a v nebezpečných situacích, jakou je například požár, mohou selhat v ochraně našeho zdraví a majetku. Jaké vchodové dveře tedy pořídit, abychom měli doma pocit bezpečí a klidu?

Zloději hledají snadné cíle

Většina vloupání do bytů začíná u dveří. Zloději nemají zájem se na místě činu zdržovat déle, než je nezbytně nutné. Proto se snaží najít nejslabší místo, a tím jsou velmi často právě obyčejné vchodové dveře bez bezpečnostních prvků. Ty obvykle velmi rychle podlehnou pokusům o překonání. Stačí pár minut s obyčejným nářadím a zloděj je uvnitř. Přijdeme o cennosti, které jsme dlouhá léta sbírali, ztratíme pocit domácího bezpečí a pokud jsme v době vloupání doma, tak může být ohroženo i naše zdraví či život. Certifikované vchodové bezpečnostní dveře jsou sice dražší než dveře obyčejné, ale jedná se o investici, která se určitě vyplatí. Kvalitním zabezpečením vstupu do domácnosti chráníme to nejcennější, co máme.

Vchodové bezpečnostní dveře do bytu s povrchem SOLO MATRIX – BERGAMO

„Vhodnou variantou vstupních dveří do bytů v panelácích a bytových domech jsou naše požárně bezpečnostní dveře, které splňují normu bezpečnostní třídy 2, a obstojí tedy před zlodějem, který se pokouší o vloupání s použitím základního nářadí a fyzického násilí. Vyšší formu ochrany poskytují naše bezpečnostní dveře certifikované ve 3. bezpečnostní třídě. Díky tomu, že disponují vícebodovým bezpečnostním zámkem a součástí instalace jsou i speciální třídílné panty s integrovanými trny proti vysazení, odolají zloději, který se je pokouší překonat pomocí páčidla a dalšího ručního nářadí,“ říká Jiří Mužík, obchodní ředitel společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce dveří a zárubní.

Vchodové bezpečnostní dveře do bytu s povrchem SOLO MATRIX – MONZA

K požáru může dojít kdykoli

Každý z nás si asi dokáže představit noční můru, kterou je požár v bytovém domě. Plameny se rychle šíří chodbou a jediným štítem jsou pro obyvatele vchodové dveře jejich bytů. V případě obyčejných dveří je ale ochrana velmi slabá – ohni dokáží odolat pouze pár minut a pak už se plameny dostanou do bytu.

Vchodové dveře do bytu certifikované ve 3. bezpečnostní třídě s povrchem SOLO MATRIX – BERGAMO

„Oba dva typy našich bezpečnostních vchodových dveří mají požární odolnost 30 minut a spolu s ocelovou bezpečnostní protipožární zárubní, do které se instalují, tvoří protipožární uzávěru, která brání šíření požáru, takže chrání domácnost a zároveň poskytují jejím obyvatelům čas na přivolání pomoci a hasičům následně čas na záchranu,“ vysvětluje Jiří Mužík a dodává: „Tyto dveře nabízíme také v kouřotěsném provedení, které bych doporučoval všem, protože kouř může být v některých případech dokonce nebezpečnější než samotné plameny. Velmi rychle prostoupí obyčejnými vchodovými dveřmi do bytu a ohrozí zdraví a v závažnějších případech i životy obyvatel.“

Vchodové bezpečnostní dveře do bytu s povrchem CPL – šedá

Vaše bezpečí začíná u vchodových dveří

Špatně zvolené vchodové dveře nejsou jen malým praktickým problémem, ale představují skutečnou hrozbu pro vaše zdraví a majetek. Určitě je tedy dobré neriskovat a investovat do kvalitních certifikovaných bezpečnostních dveří s kouřotěsnou úpravou. Díky nim můžeme klidně spát a také si naplno a bez starostí užívat čas strávený doma s našimi nejbližšími.

 

Zdroj: SOLODOOR



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky