Konec pětileté fixace přijde Čechy draho. O snížení měsíční splátky s bankou letos jednalo 11 % z nich

V případě zvýšení měsíční splátky hypotéky v rámci refixace úrokové sazby si nebude moci pětina Čechů dovolit její splácení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments. Přes třetinu lidí si bude moci dovolit připlatit do 2 000 měsíčně. V důsledku vývoje na trhu se navíc výrazně zmenšuje velikost bytu, který si mohou Češi pořídit. Za pouhých pět let se velikost bytu, který si mohou koupit za 5 milionů zmenšila o 15 m2. Více než polovina respondentů očekává, že ceny nemovitostí dále porostou stávajícím tempem. Skeptičtí jsou i k poklesu úrokových sazeb.



Refixace komplikují splácení hypotéky

Pětina Čechů, která aktuálně financuje nákup vlastního bydlení pomocí hypotéky, si v případě navýšení měsíční splátky nebude moci dovolit její splácení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE, který proběhl v průběhu letošního září. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

 

„Skončení fixace hypotéky se každoročně týká desetitisíců domácností. I když aktuálně dochází k postupnému klesání úrokových sazeb, v porovnání s dobou před pěti lety, kdy mnozí respondenti své hypotéky uzavírali, jde o nárůst téměř tři procenta. To se v konečném navýšení splátky projeví výrazně,“ komentuje výsledky průzkumu Marek Bečička, ředitel Real Assets Generali Investments CEE.

Přes třetinu Čechů si bude moci dovolit připlatit do 2 000 měsíčně, další více než pětina ve svém rozpočtu dokáže najít až o 5 000 navíc. Přes 3 % respondentů uvažuje v případě zvýšení úrokových sazeb o prodeji nemovitosti a přestěhování se do nájmu.

Více než tři pětiny z platu na hypotéku k bytu o velikosti 32 m2

V porovnání se zářím 2019 stoupla průměrná úroková sazba z 2,47 % na 5,38 %. Zatímco zájemci o vlastní bydlení v hlavním městě si tak před pěti lety mohli při fixaci na 30 let za 5 milionů korun s měsíční splátkou necelých 20 000 Kč pořídit byt v novostavbě o výměře 45 m2, letos by za stejných podmínek dosáhli už jen na byt s metráží 32 metrů čtverečních a měsíčně si připlatili necelých 10 tisíc korun.

„V pětiletém horizontu se změnil rovněž podíl platu, který na podobnou hypotéku kupující musí vynaložit. V roce 2019 představovala splátka 59,31 %. Letos už stoupla na 64 % průměrné čisté mzdy v Praze,“ komentuje Bečička.

 

Češi pokles úrokových sazeb spíše neočekávají

Ačkoli realitní trh aktuálně prošel korekcí a po cenách nemovitostí začínají klesat také úrokové sazby, Češi v další pokles sazeb do konce roku nevěří. Přes třetinu respondentů naopak očekává opětovný růst a přes 40 % se domnívá, že do dalšího kalendářního roku budou sazby stagnovat.

 

Skeptičtí jsou Češi i k poklesu cen nemovitostí

Oproti minulému roku vzrostl podíl Čechů, kteří očekávají, že ceny nemovitostí budou i nadále růst stávajícím tempem, z necelých 40 % na více než polovinu. Podíl se tak výrazně blíží očekávání českých spotřebitelů z roku 2021 (60,5 %), kdy se svět potýkal s následky pandemie COVID-19. Opačný trend lze pozorovat u respondentů, kteří věří ve zpomalení nárůstu cen. Zatímco vloni zastavení růstu očekávala více než třetina, letos pouze 30,6 %.

 

Realitní trh se oproti vývoji z minulých let stabilizoval a začíná ožívat. Ceny nemovitostí prošly po turbulentích letech mírnou korekcí a úrokové sazby začínají klesat. To povede k tomu, že klesající úrokové sazby zpřístupní hypotéku více zájemcům a ceny opět porostou,“ uvádí Bečička.

 

Češi zatím nežádají o snížení splátky

Letošní pokles úrokových sazeb nabízel možnost k vyjednání snížení měsíční splátky úrokové míry v rámci běžící fixace. Na svou banku se s takovou žádostí obrátilo 11 % respondentů, kteří aktuálně splácí hypotéku. Více než polovině banka vyšla vstříc a splátku snížila. Z těch, kteří banku oslovili, ale vstříc jim nevyšla, plánuje téměř polovina změnit poskytovatele hypotéky.Necelá čtvrtina jednání teprve plánuje. „Přes 60 % respondentů se ale na vyjednávání výhodnější splátky ani nechystá, doba na to však je více než vhodná,“ dodává na závěr Bečička.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality