Proč byste se měli zajímat o energetický průkaz nemovitosti?

Redakce, 23.10.2024
Energetický štítek ilustrační

Kolik vás bude stát vytápění a osvětlení ve vyhlédnutém domě? Informace o energetické náročnosti budovy ukrývá energetický štítek, na který narazíme nejen u inzerátů nemovitostí. Víte, co všechno se ze štítku můžete dozvědět? A kdy si jej jako majitel nemovitosti máte povinnost zařídit?

PENB pod lupou

Průkaz energetické náročnosti budovy, tedy PENB, obsahuje na jednom místě informace o tom, jak moc je nemovitost náročná na provoz z pohledu energií. Zjednodušeně řečeno tedy to, kolik za rok zaplatíte za ohřev vody, topení, osvětlení, řízené větrání či odvod přebytečné vlhkosti.

PENB se řídí zákonem č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií. Kromě katastrálních údajů na něm najdete ukazatele energetické náročnosti včetně potřeby tepla na vytápění či součinitele prostupu tepla budovou. Chybět nesmí ani přehled o typu dodané energie – tedy to, zda objekt využívá elektřinu, plyn, solární energii nebo třeba tepelné čerpadlo.

Pro kupující, ale i prodávající je pak zajímavým ukazatelem klasifikační třída, která se pohybuje na rozmezí A-G. (Ve zjednodušeném provedení potkáváme obdobný štítek například na elektrických spotřebičích.) Zatímco třída A značí z energetického pohledu mimořádně úspornou budovu, G pak na opačné straně mimořádně nehospodárnou.

„Vzhledem k vývoji na trhu cen energií by právě PENB měl být důležitým ukazatelem, který bychom měli při výběru nemovitosti sledovat. Nehospodárná třída značí, že nás čekají poměrně zásadní výdaje za energie, které ukousnou velký kus z rodinného rozpočtu,“ upozorňuje Lucie Starovičová z Bezrealitky.

Prodej, pronájem, rekonstrukce – kdy je třeba zařídit PENB?

Průkaz slouží jako vodítko již při projektování staveb, tak, aby byla dodržená daná energetická náročnost a požadavky vycházející ze zákona či ze strany investora. Zpracování PENB se ale nevyhnete ani při větších rekonstrukcích, které postihnou více než 25 % plochy objektu. Mnohé majitele nemovitosti pak může překvapit, že PENB jsou povinni doložit nejen při prodeji, ale i při pronájmu nemovitosti, a to nejpozději při podpisu smlouvy.

Pokud se tedy chystáte na pronájem bytu, měli byste mít průkaz k ruce už ve chvíli, kdy tvoříte inzerát. Jinak budete muset i u nového bytu zadat třídu G, ačkoliv realita je jiná, a tím zbytečně odradíte potenciální zájemce.

„V posledních letech se energetická náročnost nemovitosti stala jedním z rozhodujících faktorů, které se promítají do ceny. Pokud zájemce o byt vidí, že za energie zaplatí za rok méně, je ochotný akceptovat i vyšší cenu nájemného. I proto se vyplatí si nechat štítek zpracovat ještě před vložením inzerátu,“ doplňuje Lucie Starovičová z Bezrealitky.

Jak získat PENB?

Průkaz energetické náročnosti budovy může zpracovat pouze energetický specialista, který má oprávnění vydané ministerstvem průmyslu a obchodu. Při hledání si proto vždy ověřte, zda vám službu nabízí akreditovaná firma nebo jednotlivec. Využít můžete jejich aktualizovaný seznam přímo na stránkách ministerstva.

Pokud se chystáte na zpracování PENB, poptejte více specialistů a nabídky si srovnejte, protože se mohou výrazně lišit v závislosti na poptávce i regionu. Vypracování štítku trvá průměrně cca dva týdny v závislosti na složitosti budovy a jeho cena se odvíjí od typu a stáří nemovitosti – u standardního rodinného domu se bude pohybovat okolo tří až pěti tisíc korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky