Lokalita a infrastruktura: Jaké jsou významné faktory při výběru bydlení

B3 Technology, 24.10.2024

Výběr nového bytu je jedno z nejzásadnějších rozhodnutí v životě. Ačkoli finance hrají klíčovou roli, důležité je zaměřit se i na další faktory, jako je lokalita, dostupnost služeb nebo sociální prostředí. Odborníci upozorňují, že výběr ideálního bytu by měl zohledňovat nejen aktuální potřeby, ale také budoucí plány. Jaké aspekty jsou tedy nejdůležitější?

Jedním z hlavních faktorů, které by měl každý při výběru nového bydlení zvážit, je dostupnost služeb. Bankomaty, školky, kadeřnictví nebo hřiště – vše na dosah ruky zní jako sen, ale není tomu tak vždy. Jak upozorňuje ředitel realitního portálu Videobydleni.cz Jakub Veverka, tato blízkost může být výhodou především pro rodiny s malými dětmi, které ocení, že mají školku a hřiště poblíž.  

Na druhé straně ti, kdo hledají klid, mohou naopak vidět v ruchu spojeném s těmito službami problém,“ dodává Veverka.  

Blízkost veřejné infrastruktury navíc může výrazně ovlivnit cenu nemovitostí. Podle posledních studií jsou byty v blízkosti škol, parků a hřišť až o 15 % dražší než srovnatelné nemovitosti v klidnějších oblastech. Přítomnost obchodů, kaváren či parků může cenu bytu navýšit o dalších 5–12 %.  

Dalším důležitým faktorem je sociální prostředí, které by mělo odpovídat vašemu životnímu stylu. Mladé rodiny často vyhledávají dynamické čtvrti plné aktivit a komunitního dění. Podle průzkumu agentury Median z roku 2023 až 60 % kupujících preferuje lokality s dobrou infrastrukturou a aktivním společenským životem. Naopak lidé, kteří hledají klid a soukromí, volí spíše okrajové části měst nebo klidnější oblasti.  

Dopad infrastruktury na cenu nemovitosti
Cena nemovitosti je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje rozhodování o koupi bytu. Jakub Veverka upozorňuje, že infrastruktura má na cenu nemovitosti výrazný vliv. Byty v blízkosti škol, parků či rekreačních oblastí jsou průměrně o 10–15 % dražší. Zatímco někteří kupující jsou ochotni si za takovou lokalitu připlatit, jiní dávají přednost klidným lokalitám za nižší cenu.

Například rodiny s dětmi ocení blízkost školky či hřiště, což jim usnadní každodenní život. Ti, kdo hledají klid, však mohou spatřovat v těchto výhodách spíše nevýhodu – hlučné děti na hřišti pod okny nemusí být pro každého ideálním scénářem. „Pečlivě zvažte, jaký životní styl preferujete a co od lokality očekáváte,“ radí Veverka.  

Klíčem je dlouhodobé plánování
Při výběru bytu je důležité myslet i na budoucnost. Rodiny s dětmi mohou potřebovat jiný typ bydlení než lidé, kteří žijí sami nebo pracují z domova. Důležité je zvažovat nejen aktuální potřeby, ale i ty dlouhodobé. „Lokalita, která vám vyhovuje dnes, nemusí být ideální za několik let. Proto je nezbytné přemýšlet o svých plánech do budoucna,“ uzavírá Veverka.

Výběr bytu je komplexní proces, který zahrnuje mnohem více než jen otázku financí. Je potřeba zvážit lokalitu, dostupnost služeb, sociální prostředí a dlouhodobé plány. Zatímco byty v blízkosti infrastruktury mohou být dražší, mohou nabídnout větší komfort pro rodiny s dětmi nebo ty, kdo preferují aktivní společenský život. Naopak klidnější oblasti mohou vyhovovat těm, kteří hledají soukromí a klid. Každý kupující by měl pečlivě zvážit své priority a zvolit takovou lokalitu, která bude odpovídat jeho životnímu stylu.  

 

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality