Správné a včasné zazimování – klíč k dlouhodobé ochraně vašeho bazénu

Redakce, 25.10.2024
S příchodem chladných podzimních dní nastává ten správný okamžik připravit váš bazén na zimní období. Správné zazimování je zásadní pro to, aby dobře fungoval i další sezónu. Následující kroky vám pomohou zajistit, že zůstane ve skvělém stavu celou zimu.

Čas, kdy začít se zazimováním bazénu, je velmi důležitý. Mělo by k němu dojít, jakmile teplota vody trvale klesne pod 10 °C, a bazén by měl být důkladně vyčištěný. Automatické bazénové vysavače, jako je DOLPHIN, mohou celý proces zjednodušit a zajistit, že bazén bude čistý bez velké námahy.

POZOR!

Čištění bazénu se liší podle jeho typu:

● U přelivového bazénu je nutné sejmout ochrannou mřížku a vyčistit přelivový žlábek. Nezapomeňte odstranit zazimovací zátku a obsah žlábku vypustit ven. V zimním období musí být zátka odstraněna, voda, která by se mohla do žlábku dostat, tak bude mít kudy odtéct. Po vyčištění opět nasaďte krycí mřížku. Zazimovací zátku bezpečně uschovejte.

● U skimmerového bazénu stačí vyjmout filtrační košík a do otvoru ve dně umístit nástavec se zazimovacím trnem.

Během přípravy na zazimování samozřejmě nelze zapomenout na proplach filtru. K tomuto slouží funkce Proplach, která je součástí šesticestného ventilu umístěného ve filtrační nádobě. Během proplachu je důležité sledovat čistotu vypouštěné vody v průhledné části potrubí. Po dokončení proplachu je pak nezbytné znovu provést filtraci vody a upravit pH bazénové vody. Její ideální hodnota se pohybuje od 7,2 do 7,6.

Aby se předešlo prasknutí trubek během zimy, je nezbytné důkladně odvodnit všechny části bazénové technologie, včetně sacího a cirkulačního okruhu či okruhu tepelného čerpadla. Nejprve odstraňte cirkulační trysky, vložte zazimovací trn do jednoho z otvorů a do ostatních nainstalujte zazimovací zátky. Následně vypusťte vodu z celého systému. Nezapomeňte také odvodnit filtrační nádobu, což lze provést buď uvolněním vypouštěcího šroubu, nebo pomocí vodního vysavače. U bazénu s vestavěným schodištěm odčerpejte vodu na úroveň druhého schodu.

Nezapomeňte ani na světlo, či reflektor, které je před zimou potřeba demontovat. To platí i u čerpadla, které byste měli uschovat na suchém a teplém místě. Pokud je součástí vašeho bazénu protiproud, je i u něj potřeba provést zazimovací opatření. Odšroubujte vypouštěcí šroub na spodní části čerpadla, odpojte sání a ponechte uzavírací ventily otevřené. Ujistěte se, že v systému nezůstala žádná voda a všechna potrubí jsou zcela průchodná, aby protiproud bezchybně fungoval i v příští sezóně.

Nakonec už jen zbývá rozprostření dilatačních plováku a aplikace zazimovacího roztoku do bazénové vody, kdy postupujete podle návodu uvedeného na obalu.

Společnost ALBIXON však nabízí i služby svých profesionálně vyškolených techniků, kteří vám bazén nejen zazimují, ale rádi vám i odpoví na otázky, které se týkají obsluhy technologie a řešení možných problémů s údržbou bazénové vody. Po domluvě k vám přijede technik, který vám bazén zazimuje a řádně vše vysvětlí krok za krokem.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky