Jarní očista v jídelníčku. Dopřejte svému tělu restart se správnými potravinami

Na jaře přichází přirozená snaha pustit se do věcí naplno. Někdo začíná cvičit, jiný si najde nový koníček. A spojení jarní úklid se v českých domácnostech také zabydlelo. Podobnou péči jako náš byt si ale zaslouží i naše tělo. A právě na jaře je dobrá chvíle mu ji dopřát. Které potraviny vám pomůžou a proč načasovat očistu právě na jaro?
Půsty a kůry znal už starověk
Ačkoliv dnes se to všemožnými detoxy ve veřejném prostoru jen hemží, faktem je, že jarní očista byla nedílnou součástí mnoha kultur napříč stoletími. Vycházela většinou ze změn, které se děly v přírodě a kterým lidé přirozeně přizpůsobovali i svůj životní styl. Například staří Římané praktikovali jarní detox formou půstu a očistných koupelí, ve starověkém Řecku zase sám Hippokrates doporučoval střídmý jídelníček a očistu střev. Ani tradiční čínské medicíně nejsou detoxikační procesy cizí a podporuje je i akupunktura a dechová cvičení. Indická ajurvéda zase sází na očistné rituály doplněné jídlem prospívajícím metabolismu.
Slovanské kultury byly vždy úzce spjaté s cyklem přírody. Očistné rituály doplňovala odlehčená bezmasá strava a jako přirozený detoxikační nápoj fungovala například jarní březová míza, která se stává oblíbenou i dnes. Křesťanský půst spjatý s Velikonocemi pak asi známe všichni nejlépe. V tomto období se lidí vzdávali různých požitků, s čímž souvisel i střídmý jídelníček, a připravovali se na největší křesťanský svátek.
Pozor na drastické detoxy
Začít se stravovat zdravěji má smysl kdykoliv během roku, právě jaro ale často přeje novým začátkům a první paprsky umí dodat impuls ke změně. Zdravější jídelníček nám přinese mnoho pozitiv z dlouhodobého pohledu – pomůže odlehčit trávení, které dostalo zabrat těžkými „zimními“ jídly s nedostatkem vlákniny, vylepší příjem minerálů a vitamínů a dodá nám tolik potřebnou energii.
Pozor je však třeba dát na jakékoli drastické diety a omezení, které nejsme schopni dodržovat dlouhodobě. Vyřazení některých potravin a snížení denního příjmu může vést k únavě, slabší imunitě i vyšší nemocnosti. „Řada diet, které se tváří jako očistné, například sází na několikadenní konzumaci ovocných a zeleninových šťáv. Odšťavené ovoce a zelenina ale ztrácí řadu prospěšných látek včetně vlákniny, která je pro trávení klíčová. Vhodnější je tak spíše příležitostně doplnit standardní jídelníček smoothie nápojem, který naopak obsah vlákniny zachovává,“ vysvětluje Tomáš Louda, specialista na ovoce a zeleninu z online supermarketu Košík.cz.
Co si dopřát na jaře na talíři
Jaké potraviny rozzáří váš jarní jídelníček, dodají vám energii a prospějí zažívání a imunitě?
Listová zelenina
Šťavnatá listová zelenina jako kapusta, řeřicha, špenát, římský salát nebo třeba mangold je doslova nabitá antioxidanty. Pomáhá chránit buňky před poškozením, funguje jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám či cukrovce. Její konzumace podporuje tvorbu trávicích enzymů, pomáhá k lepšímu zažívání a prospívá střevnímu mikrobiomu. Ve většině druhů listové zeleniny najdeme kromě antioxidantů také vysoký podíl vitamínu C a E, betakaroten, kyselinu listovou, z minerálů pak železo, draslík, hořčík a vápník.
Tip: Dopřejte si na jaře microgreens, malé jedlé sazeničky bylinek a zeleniny nabité prospěšnými látkami. Bez problémů si je vypěstujete doma pomocí klíčicí misky.
Bylinky a koření
Protizánětlivé a očistné účinky některých bylinek jsou prověřené staletími. Podrážděný žaludek zklidní heřmánek, od nadýmání zase uleví máta nebo fenykl. Pokud chcete nastartovat metabolismus, dopřejte si zázvor nebo kurkumu. Na jaře by na vašem talíři rozhodně neměl chybět také čerstvý medvědí česnek, který stimuluje činnost ledvin a jater a podporuje trávení. „A zapomenout nesmíme ani na kopřivu, která je právem označovaná za detoxikační bylinu. Podporuje látkovou výměnu, pročisťuje krev a je nabitá vitamíny a minerály – ne nadarmo je pevnou součástí celé řady jarních jídel,“ dodává Tomáš Louda z online supermarketu Košík.cz.
Fermentací ke zdraví
Nakládané a fermentované potraviny slaví v posledních letech velký comeback. Mnoho lidí se tak navrací k receptům od babiček, které poctivě nakládaly téměř vše – a dobře věděly, proč. Fermentace a nakládání jsou skvělý způsob, jak uchovat zdraví prospěšné látky po delší dobu – a dopřát si je třeba na jaře, když ještě na úrodu sezonní zeleniny čekáme.
Střevní mikroflóru, a tedy i imunitu podpoří kysané zelí, nabité vitamínem C a probiotiky, v českých domácnostech se zabydlelo i kimchi, původem korejské jídlo z nakládané a fermentované zeleniny. Velkým hitem je kombucha, fermentovaný lehce perlivý nápoj z čaje a živých kultur. Kombuchu si lze pěstovat doma, ale protože se jedná o živý organismus, je třeba určitá péče – podobně jako s domácím kváskem. Případně je možné sáhnout po hotovém nápoji, který je dostupný v celé řadě příchutí.
Jak odlehčit jarní jídelníček?
Zařaďte více čerstvé zeleniny – třeba ve formě salátů, smoothies nebo polévek.
Zkuste domácí bylinkové čaje – skvělá je kopřiva nebo pampeliška.
Odlehčete snídaně – zkuste zařadit ovesné kaše nebo kváskový chleba.
Dejte šanci fermentaci – vyrobte si domácí kimchi nebo kombuchový nápoj
Hýbejte se – pohyb podpoří metabolismus a zlepší zažívání.
Trendy berte s rezervou
Jste zavaleni zaručenými detoxikačními a očistnými tipy, které se na vás hrnou ze sociálních sítí? Přistupujte k nim kriticky a nenechte se nalákat zázračnými postupy a trendy, které velmi rychle odezní. Zapomeňte na jednostranné diety, exotické superpotraviny nebo průmyslově zpracované produkty jako smoothie z koncentrátů, které často obsahují řadu přidaných látek a vysoký obsah cukru. Vaše tělo potřebuje vyvážený příjem všech živin – využijte tak jaro k tomu dát svému stravování trochu zdravější směr, který vydrží.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ohřívače vzduchu jsou bezpečným pomocníkem, stačí dodržovat základní pravidla
- Jak správně temperovat víkendový dům či chalupu?
- Mařiče elektřiny pálí elektřinu bez užitku, a navíc mají negativní dopad na životní prostředí. Chystá se jejich zákaz
- David Becher – léta učednická
- V chatové oblasti Koloděje u Mnichovic u Prahy se má postavit pět rekreačních domů se (audio) Zprávy Českého rozhlasu Střední Čechy