Polévka je základ, recepty na polévky

Polévka, to je základ, říkaly už naše babičky. Babiččiny recepty na dobrou polévku jsou stále bezkonkurenční. Polévka bramborová, gulášová, česnečka, zelňačka, kaldoun - kdo by neznal recepty, které se dědí po generace. Polévky známe jako čiré vývary, dále polévky zahuštěné, krémové, nebo smetanové. Takzvané svačinové polévky spolu s pečivem mohou nahradit hlavní jídlo.

Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)

13.11.2024

V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak. S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel

Vydatné a lokální recepty: krémová polévka z pečeného česneku se špekem a krutony

Krémové polévky zažívají každoročně na podzim velký boom. Aby taky ne! Pořádná porce husté polévky pohladí na duši a prohřeje celé tělo. Vyzkoušejte naši česnekovou, která je lehká na přípravu a potřebujete na ni minimum ingrediencí. Chuť zvýrazněte

Hrníčková polévka z tykve po maďarsku

Receptů na polévku z tykve nebo dýně je mnoho. Tento recept využívá tykev pro vývar, ve kterém se vaří další zelenina a přidávají se jemné nudle. Polévka zahřeje a veříme, že i zachutná.

Recepty na všední den: netradiční hrachová polévka

Recepty na víkend: Kdo jí rád hrách, určitě z něj zkusí vytvořit něco nového a zdravého. Recept zní až bláznivě; smíchat hrách s kysaným zelím, cibulí a česnekem? Možná, ale výsledek je překvapivě dobrý a výživný.


Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny



Podzimní hrníčková polévka, která potěší žaludek a zasytí

17.10.2021

Podzimní počasí je už studené a sychravé. Proto potřebujeme něco sytého na zahřátí i do žaludku. Hrnková polévka ze zeleniny, žampionů a ovesných vloček je dobrým tipem na lehkou večeři, teplou svačinu, nebo snídani. Na přípravu je velmi jednoduchá...

Dubnové recepty a jejich sezónní chutě: polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře

Nejchutnější recepty jsou ty z místních surovin, třeba pikantní fazolová polévka s uzeninou

Na luštěniny bychom v jídelníčku rozhodně neměli zapomínat. Jenže, přiznejme si to, ne každý si je zamiluje. Jestliže je ale dobře zamaskujete v perfektně dochuceném pokrmu, máte vyhráno.

Únorové recepty proti únavě: polévka z pečené cibule s tyčinkami z listového těsta

13.2.2021

Jaké jídlo je vždycky hodně výživné, ale přitom nás nepříjemně „nezaplácne“? Rozhodně polévka! Pokud si dáme o trochu větší porci, bohatě nám vystačí k obědu nebo k večeři. A v tomto ročním období klidně i ke snídani.

Lednové odlehčené recepty: špenátová polévka se zastřeným vejcem

21.1.2021

Máte slabost pro neodolatelnou vůni špenátu a česneku? Když ještě přidáte zeleninový vývar, cibuli, bílé víno, smetanu a vejce, hnedle se můžete těšit na dokonale vyváženou polévku. Zvládne ji uvařit také kuchař-začátečník.

Zimní recepty: jogurtová polévka s pečeným lilkem

V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní,...

Vánoční recepty: štědrovečerní rybí polévka

Nedílnou součástí štědrovečerní tabule je rozhodně rybí polévka, jejímž základem je samozřejmě poctivý rybí vývar. A pak už je to jen na vás, jak moc popustíte uzdu své fantazie a doplníte další ingredience.

Oblíbená luštěnina: není čočka jako čočka

Oblíbenou čočku jíme celý rok, ale v mnoha rodinách podle zvyku nesmí chybět na Nový rok ke svátečnímu obědu. Podává se jako čočková polévka, nebo přiloha. Čočka má zaručit dostatek financí v celém roce.

Recept na lehký novoroční čočkový salát

14.12.2019

Čočka odpradávna patří na náš stůl. Na Nový rok se skoro povinně připravuje ve formě polévky nebo na kyselo jako hlavní chod – to proto, aby se nás držely peníze, které čočka svým tvarem připomíná.

Vánoční opomíjené trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

Zeleninové recepty: studená okurková polévka

21.9.2019

Polévky tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na oběd jako dělané. Studené polévky jsou stále více oblíbené i u nás.