Příloha k jídlu, recepty na přílohy
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/44/792044/60b3a1090d605e2ef6e106b29f7b5d3b_w654h370.jpg)
Varné typy brambor: áčka do salátů nebo na loupačku, béčka jako příloha a céčka do těst a kaší (audio)
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde byly pěstovány už před 5 000 lety. V Evropě se začaly pozvolna rozšiřovat až v 16. a 17. století, původně jako okrasné rostliny. Až později lidé zjistili, že hlízy jsou poživatelné
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/51/788051/a958550ba813dab1b4a100a420e042bc_w654h370.jpg)
Brambory na nekonečně mnoho způsobů (Kuchařské čarování) (audio)
Brambory na nekonečně mnoho způsobů zvolil jako téma svého Kuchařského čarování kulinář Petr Stupka. Nabídne starodávné recepty i tipy na moderní kombinace.
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/84/786984/03594938_w654h370.jpeg)
Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
Drátovci, což jsou larvy kovaříků, a také larvy chroustů a chroustků nebo slimáček polní, jsou škůdci, kteří nahlodávají brambory, mrkev, prostě cokoliv, co má v sobě v současné době vodu. Nejvíce se objevují tam
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/82/693582-jak-ulozit-trvanlive-potraviny-davate-prednost-skrini-nebo-spajzu-tipy-na-uskladneni/KOSIK_BezObalu_plneni_sacku_w654h370.jpg)
Jak uložit trvanlivé potraviny - dáváte přednost skříni nebo špajzu - tipy na uskladnění
Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?
Fotogalerie: Kuchyně, Jídelny
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/16/688316-pepper-burger-s-fazolovym-steakem-korenene-brambory-s-kari-a-kurkumou-od-miluse-mako/DSC_3109_w654h370.jpg)
Pepper burger s fazolovým steakem, kořeněné brambory s kari a kurkumou od Miluše Makó
Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručen
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/69/680169-podzimni-salat-z-nakladane-repy-svestky-a-zauzeny-kampotsky-pepr/DSC_3189_w654h370.jpg)
Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxik
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/54/649854-recept-na-vikend-vyzkousejte-netradicni-prilohu-pilaf-je-snadny-recept/pilaf_w654h370.jpg)
Recept na víkend: vyzkoušejte netradiční přílohu - Pilaf je snadný recept
Pilaf se může jíst jako hlavní jídlo, ale třeba na blízkém východě, kde je velmi oblíbený, se podává i jako příloha k dušeným pokrmům z jednoho hrnce. Jeho základ tvoří rýže nebo také bulgur, předvařená nalámaná pšenice.
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/41/258541-vanocni-priloha-ktera-je-u-nas-nejznamejsi-oblibeny-bramborovy-salat/br_salat_w654h370.png)
Vánoční příloha, která je u nás nejznámější: oblíbený bramborový salát
Bramborový salát je oblíbená vánoční příloha, kterou nemusíme připravovat jen o vánocích. Výraznou chuť bramborového salátu v různých obměnách znali již v Rakousko – Uhersku a carském Rusku, znají ho v Polsku, ve Velké Británii, Holandsku, Americe a...
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/56/618856-hrnickove-recepty-fazolky-zapecene-s-vejci/fazolky-wikipedia-org_w670h433_w654h370.jpg)
Hrníčkové recepty: fazolky zapečené s vejci
Fazolky jsou chutné a zdravé jídlo. Používáme je většinou jako přílohu, ale dobře zasytí i jako lehké hlavní jídlo. Nejlepší jsou čerstvé, ale použít se dají i ty mražené.
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/87/261387-oblibene-testoviny-ktere-mame-radi-a-jednoduchy-recept-na-vretena-po-bolonsku/testoviny-druhy-pikist_w654h370.jpg)
Oblíbené těstoviny, které máme rádi a jednoduchý recept na vřetena po boloňsku
Některé druhy známe všichni a téměř všichni je rádi jíme v různých úpravách. Mají nízký obsah tuku, jsou lehce stravitelné a rychle dodají energii. Obsahují zejména škrob, bílkoviny, ale i draslík, fosfor a vápník. Vyrábí se většinou z tvrdé pšenice, nebo
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/75/610575-vyznate-se-v-bramborach-aneb-od-bramboraku-po-hranolky/brambory_w654h370.jpg)
Vyznáte se v bramborách? Aneb od bramboráku po hranolky...
Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/64/608364-recept-na-podzimni-salat-s-pecenou-dyni/recept-salat-pec-dyne-cl_w670h741_w654h370.jpg)
Recept na podzimní salát s pečenou dýní
Dýně se dá použít naslano do polévek, omáček a pyré, ale i nasladko do moučníků. Je prostě báječná. Vyzkoušejte recept na neodolatelný salát s pečenou máslovou dýní. Pokud jste doteď dýni, neboli tykev, opomíjeli, už ji budete navždy milovat.
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/94/607394-recepty-na-grilovany-kozi-syr-s-pampeliskovo-hruskovym-salatem/recept-grilovany-kozi-syr-cl_w670h444_w654h370.jpg)
Recepty na grilovaný kozí sýr s pampeliškovo-hruškovým salátem
Není nad to, když pokrm lahodí nejen vašim chuťovým pohárkům, ale i oku. Přesně takový je náš recept na pampeliškovo-hruškový salát, kde hraje prim kozí sýr z grilu. Proto by měl být opravdu špičkový. Takže jsme vybrali vítěze prestižního ocenění
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/39/604739-recepty-vonici-ohnem-plnene-grilovane-bataty/recept-bataty-gril-cl_w670h441_w654h370.jpg)
Recepty vonící ohněm: plněné grilované batáty
Přestože mají slané pokrmy s broskví nádech „retra“, nezavrhujte je. K našim grilovaným batátům se toto oranžovo-červené ovoce perfektně hodí. Kombinaci sýru, šunky a broskví ocení jistě i vaše děti. A proč zrovna batáty neboli sladké brambory? Jsou velmi
![](https://i.fin.cz/zpravy/obrazky/17/602017/knihy-pixabay_w654h370.jpg)
Jak se chovat ke knížce na dovolené, aby z ní nebyl salát
Voda z bazénu nebo moře, písek z pláže. Ale také časté vyndavání z nejrůznějších kapes nebo kabelek při cestách, listování s rukama mastnými od skvělého dortíku z malebné kavárny nebo opalovacího krému. Pro knížky je dovolená zkrátka nejkrušnějším obdobím