Vánoční cukroví: oblíbené slepované cukroví doplňte šlehačkou
Vánoční cukroví - sladké, voňavé, křehké a nadýchané. Představa vánočního cukroví nám vybudí chuťové pohárky. Také slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem je dobrota, která se rozplyne na jazyku...
Recept na slepované šlehačkové cukroví s čokoládovým krémem
Ingredience:
310 g hladké mouky
½ kávové lžičky kypřícího prášku
špetka soli
60 g moučkového cukru
200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
150 g tuku - hery nebo másla
Ingredience na krém:
75 g mléčné čokolády
75 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
2 polévkové lžíce kakaa
Postup:
V hluboké míse smícháme mouku s kypřícím práškem, solí a moučkovým cukrem. Smetanu nahřejeme tak, aby byla teplá, přidáme pokrájený tuk a zvolna rozpustíme. Potom smetanu s tukem nalijeme na sypkou směs a zpracujeme do hladkého těsta. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minut odpočinout. Poté jej rozválíme na plát silný asi 2 mm a vykrajujeme z něj jednodušší tvary, které jdou dobře slepovat. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby nahřáté na 160 °C. Pečeme asi 8 minut, po vytažení z trouby necháme krátce zchladnout a poté přendáme na rovný tácek.
Tip: Vždy je lepší rozpouštět tuk ve smetaně. Těsto nejen rychleji a snadněji zpracujete, ale má to i dobrý vliv na texturu upečeného cukroví.
Postup krém:
Smetanu v rendlíku rozmícháme s kakaem a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Přisypeme pokrájenou mléčnou čokoládu, odstavíme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme zchladnout. Vzniklým krémem slepujeme cukroví. Poté necháme v chladu ztuhnout.
Náročnost: střední
Celková doba přípravy vč. slepování: asi 60 minut plus 8 minut pečení
Originální recept pro vás připravila Mlékárna Kunín.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem
- Sváteční pivní rohlíky