Připravte se na grilovací sezonu
Důkladná
kontrola je základ úspěchu
Váš gril se
nepoužíval dlouhé měsíce, proto je důležité ho nejprve zkontrolovat. Pokud stál
celou zimu přikrytý venku, hledejte na něm jakékoli známky rzi. Jestliže byl váš
gril uskladněný v garáži, prohlédněte ho, zda se v něm v průběhu
zimy neusadily nějaké nečistoty. U plynových grilů je důležité neopomenout
palivovou hadici. I kdybyste po vizuální prohlídce nenašli žádné praskliny,
vyzkoušejte jednoduchý test. „Přetřete
palivovou hadici mýdlovou vodou a zapněte plyn. Pokud se na hadici objeví
bublinky, znamená to prasklinu. Plyn opět vypněte a poškozenou hadici vyměňte,“
doporučuje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových
marketech Hornbach.
Důkladné
čištění povrchu
Čistý gril je
dobře fungující gril. Vnější část grilu je vyrobena z různých materiálů,
které vyžadují odlišné způsoby čištění. Mýdlová voda je nejbezpečnějším
čisticím prostředkem. V případě, že je povrch grilu pokrytý silnější
nečistotou, použijte čisticí prostředky určené pro daný povrch. Nezapomeňte i
na poctivé vyčištění roštů.
Gril na
dřevěné uhlí
U grilu na
dřevěné uhlí nezapomeňte odstranit veškerý popel a nespálené uhlí z mísy
po každém grilování. Takto udržíte gril v dobrém stavu a prodloužíte tak
jeho životnost. „Moderní grily na uhlí
jsou obvykle vyrobené z porcelánem smaltované oceli. Na jejich čištění vám
stačí jemný čistící roztok nebo mýdlová voda. Pokud na roštech zůstaly zbytky
tuku nebo jiné nečistoty, odstraníte je nejlépe spálením. Rozpalte gril a
nechte všechny zaschlé zbytky na roštu spálit. Rošt následně vyčistěte pomocí
čistícího kartáče na grily,“ říká odborník David Benda.
Plynový gril
Plynové grily
vyžadují více času na čištění než grily na dřevěné uhlí, jelikož mají více
částí. Pokud chcete gril důkladně vyčistit, bude nutné ho rozmontovat. „Většinu částí plynového grilu postačí umýt
vlažnou saponátovou vodou. Určitě se vyhněte agresivním čisticím prostředkům a
silným chemikáliím na odstraňování tuku. Rošty u každého druhu grilu vyžadují
zvláštní pozornost. Plynový gril nejlépe vyčistíte spálením zbytků jídla a
tuku. Rozpalte gril na vysokou teplotu a počkejte přibližně 15 minut. Všechny
zbytky z předešlé sezony se změní na popel, který jednoduše odstraníte,“
radí David Benda z Hornbachu.
Elektrický
gril
Pokud jste
vlastníkem elektrického grilu, máte klid od velké údržby. Tepelné spirály mají
díky vysoké teplotě samočistící funkci. To zabezpečí, že odkapávající tuk či
šťáva se z povrchu ihned vypaří. Rošty jsou obvykle z teflonu nebo
nerezové oceli, na které není dobré používat kartáč s kovovými štětinkami.
Elektrický gril stačí jednoduše otřít prostředkem na jemné povrchy a máte
hotovo. Některé typy roštů je možné umýt i v myčce. Nezapomínejte na
spodní mísu grilu, kam při grilování odkapává tuk.
Obstarejte
si nové doplňky
Nová letní
sezona je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. „Dokonalá grilovačka se bez kvalitního
nářadí neobejde. Nářadí vám práci s grilem ulehčí i urychlí. Kromě
tradičního příslušenství, jako teploměr, vidlice, obracečka či kleště,
využijete například i lis na hamburgery, mřížku na ryby, kámen na pizzu nebo
stojan na drůbež,“ radí David Benda.
Najděte
horká místa nového grilu
Koupili jste
nový gril a nemůžete se dočkat šťavnatých steaků? Dříve, než se pustíte do
grilování, zjistěte, kde má váš nový gril horká a chladnější místa. Pokud
neznáte tato místa, může dojít k tomu, že maso bude nedovařené nebo
připálené. „Stejně jako trouby, každý
gril má svoje horká a méně horká místa. Jednoduchý způsob, jak tato místa
objevit, je pomocí chleba. Na rozpálený gril naskládejte plátky bílého
toastového chleba, zavřete poklop a vyčkejte pár minut. Následně gril otevřete
a plátky chleba otočte. Plátky, které jsou opečené víc než ostatní, ukazují na
horká místa grilu,“ dodává odborník David Benda z Hornbachu.
Hornbach
Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.
Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.
Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.
Více informací na: www.hornbach.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)
- Kladivo na influencery? Bouře kvůli registracím (Vinohradská 12) (video)