Ptáte se na původ potravin? Je zásadní hned z několika důvodů
Sledujete na etiketách potravin, odkud pocházejí? Gratulujeme. Znát místo původu je totiž důležité hned z několika důvodů. Co všechno svou volbou vůbec můžeme ovlivnit? V čem jsou výjimečné tradiční receptury od lokálních výrobců? A tušíte vůbec, o které naše výrobky či suroviny mají největší zájem v zahraničí?
Zdroj fotografií a textu: www.akademiekvality.cz
Proč se vyplatí znát původ výrobku?
Kromě dobré kvality a chuti je dalším důvodem skutečnost, že nákupem od místních zemědělců podpoříme zaměstnanost v našem kraji. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Zajímat se o původ se zkrátka vyplatí ve všech ohledech. Potvrzují to také výsledky průzkumu STEM/MARK z roku 2020, podle kterého si stále více Čechů, konkrétně 70 %, myslí, že jsou potraviny českého původu většinou kvalitnější než ty zahraniční. Spokojených s jejich kvalitou je dokonce 88 % respondentů.
Odkud je u nás nejlepší ovoce nebo zelenina?
„Obecně ovoci u nás prospívá klima a půda jižních Čech, zelenině Polabí, obilí Haná, chovu skotu spíše podhorské, horské oblasti, chmelnicemi se zase pyšní Žatecko a Roudnicko-Ústecko a vinicemi oplývá jižní Morava a Mělnicko,“ vyjmenovává Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.
O jaké naše výrobky mají zájem v zahraničí?
V jakých potravinářských oborech my, Češi, vynikáme? Které u nás mají vybudovanou tradici? Určitě se jedná o sladařství, pivovarství, mlýnskou technologii, cukrovarnickou technologii, ale velice žádané jsou také naše mléčné, pekařské a masné výrobky. „V zahraničí je největší zájem o pivovarnický segment, v arabských zemích jsou oblíbené především naše mlékárenské výrobky. Vloni jsme nejvíce vyváželi do Německa (23,1 %), na Slovensko (20,7 %) a do Polska (9,8 %). Mezi nejvíce exportované položky patřily pšenice, potravinové přípravky, pekařské zboží, výživa pro zvířata a mléko,“ upřesňuje Dana Večeřová.
Tradiční receptury jsou klenotem lokálních výrobců
Češi mají rádi jídlo a zároveň jsou velmi tvořiví. Proto u nás vzniká řada lokálních rodinných firem, které se specializují na výrobu jogurtů, sýrů, pečiva, chlebů, masných produktů, cukrovinek apod. Navazují tak na umění svých předků. Vyrábějí podle tradiční receptury a většinou tyto delikatesy nikde jinde neochutnáte. Upozornit na jejich výjimečnost mají za cíl také projekty zaměřené na jejich kvalitu, chuť a inovaci, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Chráněné označení. A protože jsou místní dodavatelé pravidelně kontrolováni, jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)
- Kladivo na influencery? Bouře kvůli registracím (Vinohradská 12) (video)