9 snadných tipů, jak ušetřit na potravinách

Že je dnes vše stále čím dál dražší? Ano, to máte pravdu! Proto Vám přinášíme Vám 10 tipů, jak ušetřit na potravinách a vaření – přidáte svůj desátý? Dejte nám vědět do komentářů!

 

1. Počítejte

Jak jednoduché, ne? Přitom to málokdo dělá, jinak by se po přepočtu cen za kg výrobku řadě z nás asi protočily panenky. Nedívejte se na cenu jednoho výrobku, ale cenu za kilogram. Jedna tyčinka za 39 se zdá jako nic – ale když je to tyčinka o 25 gramech, kilo Vás vyjde na 200 . Vážně si nedokážete za 200 koupit něco kvalitnějšího :)?

 

2. Plánujte

Pokud chcete opravdu ušetřit, je lepší jídelníček plánovat, než jít do obchodu a bezmyšlenkovitě házet do košíku vše, co Vám přijde po ruku. Spoustu potravin pak zbytečně vyhodíme, zelenina se nám doma rychle zkazí atd. Proto se vždy zeptejte sami sebe – KDY TOHLE BUDU VAŘIT A JÍST? Nemá cenu do sebe něco tlačit „aby se to snědlo“ nebo péct sladké koláče „protože by mi prošel doma tvaroh“.

 

3. Neřešte tolik datum trvanlivosti

Možná je to trochu v rozporu s tipem výše, nicméně – opravdu není třeba jeden den „prošlý“ jogurt vyhazovat. Potraviny podléhající rychlé zkáze, jako třeba maso, je samozřejmě třeba opravdu zpracovat ihned, ale u mléčných výrobků si klidně pár dnů navíc dovolit můžete a nic se Vám nestane. U suchých věcí je „datum minimální trvanlivosti“ ještě více orientační – tj. různé těstoviny, luštěniny, krekry, tyčinky – můžete s klidem jíst déle, samozřejmě za předpokladu, že je potravina v pořádku :)

 

4. Nemusíte mít všechno

Je to jednoduché – co nekoupíte, to nemáte doma a nesníte :) Opravdu musíte ochutnat všechny nové příchutě zmrzlin, pudinků, tyčinek a limonád? Když se vrátíme k bodu 1, nejenže tyto zpracované věci stojí v přepoču na kilo neskutečné peníze, navíc jsou obvykle ještě přeslazené, přesolené, všelijak nabarvené a navoněné – zkrátka technologicky upravené tak, aby Vám chutnaly a měli jste na nich závislost :) Zaměřte se raději na skutečné potraviny: Ovoce, zeleninu, maso, mléčné výrobky, obiloviny – a pochopitelně čistá a 100% ořechová másla Nutspread :)

 

5. Mrazte

Možná Vás to překvapí, ale zmrazit můžete skoro vše – čerstvou i lehce blanšírovanou zeleninu, ovoce, uvařené luštěniny nebo rýži, upečené dezerty, šunky, máslo, tvrdé sýry,… Některé věci sice po zmrazení trochu změní konzistenci a natáhnou do sebe vodu, stále jsou však použitelné a jedlé – i když ne v čerstvé stavu, tak třeba do polévky, omáčky nebo k zapečení. Pamatujte na to, než něco vyhodíte :)

 

6. Zpracovávejte úplně vše

Máte ve zvyku vyhazovat například zeleninové košťály, tvrdé části brokolice, listy z květáku, horší mrkve a podobně? Velká škoda – přesně tyto „kusy“ jsou ideální v povařeném a rozmixovaném stavu jako výborná zeleninová pyré, husté polévky a omáčky bez mouky. Podobně se dají zpracovat například výlisky z odšťavňovače – když je upečete třeba spolu s masem, získáte k němu výbornou a hustou šťávičku :)

 

7. Vařte ve větším množství

Co? Cokoliv :) Viz bod 1 – spoustu potravin můžete zmrazit, uvidíte, jak Vám přijdou vhod, až dostanete hlad :) Například takové luštěniny – kilo uvařené cizrny můžete klidně dát v sáčku do mrazáku, kde Vám vydrží velmi dlouho a ve srovnání s variantou s konzervy Vás to vyjde i 5x levněji. To už za to stojí, ne? Podobně například když vaříte vejce, můžete jich navařit klidně 10 – v lednici se jim cca týden nic nestane a máte postaráno o zdravé svačiny plné bílkovin.

 

8. Používejte zbytkové teplo

Všimli jste si, že výše zmíněná vajíčka stačí dát do vody, přivést k varu a vypnout – na elektrickém sporáku sama dojdou do ideálního stavu? Není nutné je vařit 8 minut na plný kotel. Stejně tak můžete vařit rýži, pohanku, těstoviny – vždy je vypínejte 10 minut před koncem, pro tělo je tak jako tak zdravější mít potraviny ve stavu „al dente“, tedy na skus, než rozvařené na kaši.

 

9. Nedejte na falešné slevy

Slevy, akce, výprodeje – dá se vůbec dnes něco ještě koupit za neakční cenu :D? Ale teď vážně, než něco koupíte „ve slevě“, zkuste si spočítat, zda sleva je opravdu reálná a není to pouze marketingový trik – přeškrtnutá původní cena rozhodně nemusí být pravdivá.

PS: My v Nutspread samozřejmě na falešné slevy nehrajeme a nikdy nebudeme – na to se můžete spolehnout!

 

Líbil se Vám článek? Jaký je Váš tip číslo 10, jak ušetřit? Dejte nám vědět!

Nutspread.cz

Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.

Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.

Více informaci na: www.nutspread.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky