9 snadných tipů, jak ušetřit na potravinách
Že je dnes vše
stále čím dál dražší? Ano, to máte pravdu! Proto Vám přinášíme Vám 10 tipů, jak
ušetřit na potravinách a vaření – přidáte svůj desátý? Dejte nám vědět do
komentářů!
1. Počítejte
Jak jednoduché,
ne? Přitom to málokdo dělá, jinak by se po přepočtu cen za kg výrobku řadě z nás
asi protočily panenky. Nedívejte se na cenu jednoho výrobku, ale cenu za
kilogram. Jedna tyčinka za 39 Kč se zdá jako nic – ale když je to tyčinka o 25
gramech, kilo Vás vyjde na 200 Kč. Vážně si nedokážete za 200 Kč koupit něco
kvalitnějšího :)?
2. Plánujte
Pokud chcete
opravdu ušetřit, je lepší jídelníček plánovat, než jít do obchodu a bezmyšlenkovitě
házet do košíku vše, co Vám přijde po ruku. Spoustu potravin pak zbytečně vyhodíme,
zelenina se nám doma rychle zkazí atd. Proto se vždy zeptejte sami sebe – KDY TOHLE
BUDU VAŘIT A JÍST? Nemá cenu do sebe něco tlačit „aby se to snědlo“ nebo péct
sladké koláče „protože by mi prošel doma tvaroh“.
3. Neřešte tolik
datum trvanlivosti
Možná je to trochu
v rozporu s tipem výše, nicméně – opravdu není třeba jeden den „prošlý“
jogurt vyhazovat. Potraviny podléhající rychlé zkáze, jako třeba maso, je
samozřejmě třeba opravdu zpracovat ihned, ale u mléčných výrobků si klidně pár
dnů navíc dovolit můžete a nic se Vám nestane. U suchých věcí je „datum minimální
trvanlivosti“ ještě více orientační – tj. různé těstoviny, luštěniny, krekry,
tyčinky – můžete s klidem jíst déle, samozřejmě za předpokladu, že je
potravina v pořádku :)
4. Nemusíte mít
všechno
Je to jednoduché
– co nekoupíte, to nemáte doma a nesníte :) Opravdu musíte ochutnat všechny
nové příchutě zmrzlin, pudinků, tyčinek a limonád? Když se vrátíme k bodu 1,
nejenže tyto zpracované věci stojí v přepoču na kilo neskutečné peníze,
navíc jsou obvykle ještě přeslazené, přesolené, všelijak nabarvené a navoněné –
zkrátka technologicky upravené tak, aby Vám chutnaly a měli jste na nich závislost
:) Zaměřte se raději na skutečné potraviny: Ovoce, zeleninu, maso, mléčné
výrobky, obiloviny – a pochopitelně čistá a 100% ořechová másla Nutspread :)
5. Mrazte
Možná Vás to
překvapí, ale zmrazit můžete skoro vše – čerstvou i lehce blanšírovanou
zeleninu, ovoce, uvařené luštěniny nebo rýži, upečené dezerty, šunky, máslo,
tvrdé sýry,… Některé věci sice po zmrazení trochu změní konzistenci a natáhnou do
sebe vodu, stále jsou však použitelné a jedlé – i když ne v čerstvé stavu,
tak třeba do polévky, omáčky nebo k zapečení. Pamatujte na to, než něco
vyhodíte :)
6. Zpracovávejte
úplně vše
Máte ve zvyku vyhazovat
například zeleninové košťály, tvrdé části brokolice, listy z květáku, horší mrkve
a podobně? Velká škoda – přesně tyto „kusy“ jsou ideální v povařeném a
rozmixovaném stavu jako výborná zeleninová pyré, husté polévky a omáčky bez mouky.
Podobně se dají zpracovat například výlisky z odšťavňovače – když je
upečete třeba spolu s masem, získáte k němu výbornou a hustou šťávičku :)
7. Vařte ve větším
množství
Co? Cokoliv :)
Viz bod 1 – spoustu potravin můžete zmrazit, uvidíte, jak Vám přijdou vhod, až
dostanete hlad :) Například takové luštěniny – kilo uvařené cizrny můžete
klidně dát v sáčku do mrazáku, kde Vám vydrží velmi dlouho a ve srovnání s variantou
s konzervy Vás to vyjde i 5x levněji. To už za to stojí, ne? Podobně
například když vaříte vejce, můžete jich navařit klidně 10 – v lednici se
jim cca týden nic nestane a máte postaráno o zdravé svačiny plné bílkovin.
8. Používejte
zbytkové teplo
Všimli jste si,
že výše zmíněná vajíčka stačí dát do vody, přivést k varu a vypnout – na elektrickém
sporáku sama dojdou do ideálního stavu? Není nutné je vařit 8 minut na plný
kotel. Stejně tak můžete vařit rýži, pohanku, těstoviny – vždy je vypínejte 10
minut před koncem, pro tělo je tak jako tak zdravější mít potraviny ve stavu „al
dente“, tedy na skus, než rozvařené na kaši.
9. Nedejte na
falešné slevy
Slevy, akce, výprodeje – dá se vůbec dnes něco ještě koupit za neakční cenu :D? Ale teď vážně, než něco koupíte „ve slevě“, zkuste si spočítat, zda sleva je opravdu reálná a není to pouze marketingový trik – přeškrtnutá původní cena rozhodně nemusí být pravdivá.
PS: My v Nutspread samozřejmě na falešné slevy nehrajeme a nikdy nebudeme –
na to se můžete spolehnout!
Líbil se Vám
článek? Jaký je Váš tip číslo 10, jak ušetřit? Dejte nám vědět!
Nutspread.cz
Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.
Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.
Více informaci na: www.nutspread.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)
- Kladivo na influencery? Bouře kvůli registracím (Vinohradská 12) (video)