Recept na víkend – jednoduše a chutně
Možná vyzkoušíte náš jednoduchý a chutný recept na víkend, možná vás inspirujeme. V každém případě, dobrou chuť a pěknou sobotu a neděli.
Rozstrouhejte vejce do chutné polévky
Recept pro 2 - 3 osoby
1 větší pórek, 2 střední mrkve, kousek másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 l studené vody, 2 vařená vejce, špetka bílého pepře a muškátového oříšku, sůl
Postup:
Pórek zbavíme starších listů a mrkev oškrábeme, oboje umyjeme ve studené vodě. Pórek i mrkve nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo (nebo olej) a kolečka zeleniny na něm osmahneme, dále lehce zaprášíme hladkou moukou a promícháme. Do hrnce dolijeme studenou vodu, osolíme a přidáme špetku pepře a špetku muškátového oříšku a dobře promícháme. Do menšího hrnečku dáme vařit 2 umytá vejce, která vaříme 4 - 5 minut. Po uvaření je necháme několik minut ponořená ve studené vodě (lépe se potom loupou). Zatím vaříme základ polévky po dobu cca 20-25 minut. Ochutnáme, zde je polévka dost slaná, kořeněná a zelenina měkká, pak odstavíme. Mezitím oloupeme vejce. Když polévka částečně zchladne, rozstrouháme do ní na jemném struhadle celá vejce. Polévku již nevaříme, ale můžeme okamžitě podávat. Polévka je lehká, ale díky vajíčku přesto vydatná. Pro chuť přidáme nasekanou pažitku, nebo petržel kudrnku.
Zabalte jednoduše závin s anglickou slaninou
Recept pro 2 - 3 osoby
Listové těsto, 1 menší hlávka bílého zelí, 200 g nakrájené anglické slaniny, 1 vejce, kmín, sůl
Postup:
Kupované listové těsto na závin rozválíme válečkem obvyklým způsobem. Rozválené těsto
poklademe anglickou slaninou (tak, aby se nepřekrývala), vynecháme všechny okraje. V hrnci rychle podusíme nadrobno nakrájené, lehce osolené hlávkové zelí s kmínem (nesolíme mnoho, nebo vůbec, protože anglická slanina je dost slaná). Až zelí vychladne, v tenké vrstvě ho poklademe na slaninu. Těsto zabalíme, na okrajích přehneme a zatlačíme. Rozšleháme celé vejce, kterým závin potřeme. Ve vyhřáté troubě na plechu pečeme cca 25 – 30 minut na teplotu 180°C. Krájíme až po částečném, či úplném vychladnutí, nejlépe vroubkovaným nožem. Závin je dobrý i jako vydatná snídaně.
Obdobou může být závin se šunkou (nebo plátkovým sýrem), špenátem a nakrájeným vejcem natvrdo – jen pozor na plnění špenátem. Pokud dáte špenátu větší množství, závin vám praskne.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem