Pizza - kulatá placka, která dobyla svět
Pizza je zřejmě nejznámější italská receptura, která doslova dobyla svět. Správná pizza musí být kulatá, tenká, křupavá i šťavnatá. Na pravou italskou pizzu můžeme zajít do kvalitní pizzerie. Hotovou pizzu si můžeme také objednat, nechat přivézt a pochutnat si na ní doma, nebo v práci. Určitě stojí za to, křupavou pochoutkou překvapit rodinu, nebo pohostit přátele a udělat si pizzu podle jednoho z mnoha receptů sami.
Historie pizzyKdo doopravdy před tisíci lety z hrubě rozemletého obilí upekl na žhavých kamenech placku, která by se dala označit za pramáti všech pizz, to už se zřejmě nezjistí. Určité je to, že koláče z jednoduchého obilného těsta znali staří Egypťané, Římané a další národy. Receptura pizzy začala doznávat změn až po objevení Ameriky, kdy se v Evropě začala pěstovat rajčata. Rajčatový protlak i samotná rajčata se staly nezbytnou součástí každé pizzy. K její větší oblibě a chuti přispělo i rozšíření výroby sýrů. Původní název pro tenký plochý koláč z kynutého těsta pokapaný olivovým olejem a obloženým česnekem byl "picea". Vznikl v okolí Neapole, kde na začátku 18.století začaly vznikat i první specializované pizzerie. Pizza se pekla v malé peci nebo troubě. Tradiční oblohou byl (a dosud je) sýr mozzarella vyrobený z buvolího a kravského mléka. Dalším mezníkem pizzy byl rok 1899, kdy byla pizza připravena známým neapolským pekařem na letní slavnost pro královnu Margheritu Savojskou. Pizza byla upravena v italských národních barvách - červená rajčata, smetanově bílý sýr mozzarella a zelené lístky čerstvé bazalky. Pizza slavila velký úspěch a na počest královny byl recept pojmenován Margherita. Pizza se stala oblíbenou v celé zemi a vznikly její nové přílohy - kromě mozzarely a rajčat i klobása, salámy, šunka, chřest, vejce a mnoho dalších. Rozvoj pizzy nastal i na americkém kontinentu, kde si italští přistěhovalci technologii výroby uzpůsobili. Pizza se postupně stala po celém světě i fast food jídlem, začalo se prodávat také pizzové těsto, později i mražená pizza. Stále však platí, že nejlepší pizza je připravovaná tradičním způsobem v unikátní peci na pizzu a z čerstvých surovin.
Druhy pizzy
Pizza je koláč většinou kruhového tvaru z tenkého těsta s navrch nakladenou oblohou. Základem každé chutné pizzy je správné a správně propečené těsto. Tradiční a nejchutnější těsto je kynuté, z hladké mouky, kvasnic, oleje, cukru a soli. Ten, kdo spěchá a nechce čekat, může použít kypřící prášek. Těsto se dá koupit i komplet připravené v prášku, chlazené, nebo mražené. Také přílohy na pizzu jsou velmi důležité. Pizza je nerozlučně spjata s rajčaty, olivovým olejem, mozzarelou a bazalkou. Kromě těchto základních příloh jsou další stovky až tisíce možností a obměn. Kdo by neznal nejznámější a nejoblíbenější pizzy:
Pizza Margherita - rajčata, bazalka a mozzarella
Pizza Quattro formaggi - 4 druhy sýra
Pizza Capricciosa - rajčata, mozzarela, artičoky, vajíčka, žampióny, bazalka, sušená šunka
Pizza Napoletana - rajčata, ančovičky a olivy
Na pizze se mohou jako obloha objevit všechny druhy sýrů, uzenin, masa a ryb, darů moře, zeleniny a ovoce i hub. Také koření, čerstvé bylinky a přísady do pizzy jsou nepřeberné. Kombinace všech ingrediencí, druhů těsta a způsobů pečení z pizzy dělají fenomenální a univerzální pokrm, který vyhoví každé chuti.
Recept na jednoduchou pizzu
400 g hladké mouky, 20 g droždí, 5 lžic mléka, 2 lžíce oleje, 1 žloutek, špetka soli a špetka cukru
Postup:
Mouku prosijeme, uděláme v ní důlek, do kterého vlijeme část mléka s rozpuštěným droždím. Přidáme sůl, cukr, olej, žloutek a zbytek mléka. Těsto zpracujeme, až je vláčné. Na teplém místě necháme pod utěrkou cca 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozválíme natenko a vložíme do olejem vymaštěné, nízké a kulaté dortové formy. Poklademe náplní, necháme ještě další půl hodiny kynout. Poté pečeme ve středně horké troubě cca 30 minut.
Náplň:
300 g oloupaných čerstvých rajčat (případně rajčata z plechovky), tuňák v oleji z plechu, strouhaný čedar (případně jiný sýr), oregano.
Víte co je Pizzafest?
Každé záři se v Neapoli koná festival pizzy “Pizzafest“. Během Pizzafestu se po celé Neapoli (která je kolébkou novodobé historie pokrmu) pizza připravuje prakticky všude. Za návštěvu určitě stojí pizzerie Antica Pizzeria Port'Alba, která byla otevřena v roce 1738 a je označovaná za první pizzerii na světě.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem