Sýr a sýrové recepty - hody se sýrem
Recepty na úpravu sýrů a sýrových pochoutek jsou ze studené i teplé kuchyně. Sýr, to není jen "smažák" s hranolkami. Sýry se dají grilovat, péci v alobalu, stojí za to zkusit i sýrové fondue. Existuje mnoho receptů na sýrové omáčky. Výborné jsou různé nakládané sýry a pikantní sýrové pomazánky, sýrové saláty a sýrové rolády. Sýry přidáváme do zeleninových pokrmů i k masu, sýr používáme při přípravě těstovin, pizzy a rizota. Sýr můžeme vyzkoušet v bramboráku i karbanátku, překvapit mohou delikatesy, jako jsou smažené olomoucké tvarůžky, nebo sýrové nákypy.
Druhy sýrů
Vyrábí se velké množství druhů sýrů, základní rozlišení je podle tučnosti, tedy obsahu tuku v sušině, podle tvrdosti a podle způsobu výroby.
Podle obsahu tuku v sušině dělíme sýry na nízkotučné, kde je obsah tuku od 10% až po nejtučnější sýry s 60% tuku. Nejčastější tučnost sýrů se pohybuje mezi
30 - 40%.
Podle tvrdosti rozlišujeme sýry čerstvé, které jsou tvarohovitého typu, tavené sýry, měkké sýry, sýry s povrchovou bílou plísní, polotvrdé sýry a sýry tvrdé.
Podle způsobu výroby známe sýry tvarohového typu, sýry sířené a sýry tavené.
Sýry - z jakého mléka se vyrábí sýry
Mléko je velmi důležitou potravinou živočišného původu. Pije se mléko nejvíce kravské, kozí, ovčí, ale také oslí, velbloudí, buvolí i sobí - podle zvířat která v daných lokacích žijí. Mléko je základem pro všechny mléčné výrobky, tedy i sýry.
Zcela nejpoužívanější pro výrobu sýrů je kravské mléko. Sýry z kravského mléka mají mnoho podob - od tvarohových sýrů typu lučina a žervé, poloměkkých, jako jsou např. ementál a eidam v uzené i neuzené formě, až k velmi tvrdým a dlouhozrajícím sýrům, jako jsou parmazán.
Velmi oblíbené a zdravé jsou sýry z ovčího mléka. Ovčí brynza, nebo pařenice, ale i ostatní ovčí sýry jsou výtečné a jedinečné.
Nejvíce kozích sýrů se vyrobí i sní ve Francii. I u nás jsou kozí farmy, kde jsou ke koupi výborné kozí sýry různých druhů.
Nejznámějším sýrem z bůvolího mléka je mozzarella, která se originálně vyrábí v Itálii v neapolské oblasti. Mozzarella je měkký, táhnoucí se sýr, který se používá do salátů a do neapolské pizzy.
Sýrové pomazánky - rychlé pohoštění i delikatesa
Jednoduché, chutné a vyzkoušené jsou sýrové pomazánky. Možností, jakou připravit sýrovou pomazánku je nepřeberně. Invenci se meze nekladou a kombinace jsou téměř nekonečné
Sýrové pomazánky mohou být vytvořené z jemných, tvarohových sýrů (lučina, žervé), nebo z měkkých i tavených sýrů a z tvrdých sýrů. Další možností sýrových pomazánek jsou kombinace tavených a nastrouhaných polotvrdých, nebo tvrdých sýrů. Velmi oblíbené jsou pomazánky, kde je základ z hermelínu nebo z nivy. Pomazánky jsou chutné i ze sýrů, které příliš nevoní - z olomouckých syrečků, z rokfóru, z pivního sýra, z romadůru. Do pomazánek se přidávají bylinky, různé oříšky, česnek, cibulka, křen a další zelenina, vajíčko, máslo, majolka i tatarka, mléko, koření a mnoho dalších ingrediencí
Sýry a způsoby jejich nakládání
Oblíbeným způsobem studené úpravy sýrů je jejich nakládání. Sýry se nakládají do kvalitního oleje. Kromě plísňových sýrů se dají nakládat i všechny poloměkké sýry. Nakládají se dohromady různé druhy sýra, vzniká tak více chutí. Důležité je nakládané sýry dobře okořenit, oblíbené je ostřejší provedení s chilli a pepřem. Sýry se nakládají s cibulí, česnekem, feferonkami, zelím, kapiemi, olivami a mnoha dalšími surovinami. Zřejmě nejznámějším sýrem k naložení v Česku je hermelín.
Smažení sýrů
Smažit můžeme mnoho druhů sýra. Vždy se bude jednat o kalorické jídlo, v závislosti na druhu použitého sýra i obalu.
Ke smažení používáme zejména sýry polotvrdé, jako jsou eidam, ementál a gouda, ale i hermelín, camembert, niva, rokfór i olomoucké tvarůžky.
Smažit sýr můžeme klasicky v trojobalu, jako řízek, ale i v pivním těstíčku, v šunce a ve slanině. Také ve vejcích, mandlích, oříšcích, sezamu i v kokosu.
Podle tvaru ze sýra smažíme, silnější plátky, noky a nočky, sýrové koule a kuličky, nebo rolky, roládky a závitky, čtverečky, řezy a špízy. Smaženky a placičky z nastrouhaného sýra. Zkusit můžeme i několik slabých plátků sýra, které proložíme šunkou, potřeme hořčicí, kečupem, apod.
Správně usmažíte sýr pokud použijete kvalitní olej a smažíte rychle, při vyšší teplotě a z obou stran. Usmažený sýr by se měl nechat okapat od oleje a rozhodně jíst teplý.
Zajímavé sýry, které stojí za ochutnání
Cottage - sýr tvarohovitého typu s jemnou chutí a zbytkem syrovátky.
Feta - sýr s dlouhou tradicí a původem v Řecku. Feta je měkký ovčí sýr výborné chuti a vyšší tučnosti.
Gorgonzola - sýr s modrou plísní, výrazné chuti i vůně, krémový a tučný.
Mascarpone - sýr s krémovou konzistencí, původně vyráběný pouze v Lombardii. Mascarpone se používá k výrobě krému do sladkého dezertu tiramisu.
Mozzarella - sýr s jemnou chutí a příjemnou vůní, obsah tuku 40%. Vhodná na pizzu, těstoviny, k zapékaní, na maso, do salátů.
Parmazán - sýr původem z Itálie. Pravý italský parmazán má ochrannou značku Parmigiano-Reggiano a zraje až několik let. Jedná se o sýr tvrdý a kvalitní, používá se do těstovin, omáček i samotný.
Sýrový nákyp
1 střední řapíkatý celer, 100 g nastrouhaného tvrdého sýra }(nejlépe parmazánu), 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce másla, 1 l horkého mléka, 3 vejce, špetka soli, pepře a muškátového oříšku, máslo na vymazání formiček.
Postup:
Celer nakrájíme, rozehřejeme máslo a mouku i celer na něm osmahneme. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme hustou kaši, kterou necháme vystydnout. Vyhřejeme troubu na 180° C. Připravíme si formičky, které vymažeme máslem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Do studené kaše postupně vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr, nakonec přidáme našlehaný sníh. Směsí naplníme formičky a pečeme cca 30minut. Podáváme teplé s čerstvou zeleninou a dobrým pečivem.
Zajímá nás, jaké druhy sýrů v kuchyni používáte vy, podělte se s námi o své postřehy a tipy z vaší kuchyně. zajímá nás o jaké recepty máte zájem, co můžeme zlepšit v článcích, nebo na stránkách Bydlet.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem