Co udělat po Velikonocích se zbylými vejci = rychlé a levné recepty
Přemýšlíte, co udělat s pondělní kupou vajec? Vybrali jsme několik receptů, které jsou rychlé na přípravu a nebudou vás stát moc peněz.
Jsou navíc zdravá. Vejce mají velice vysokou výživovou hodnotu. Žloutek společně s bílkem obsahují velice kvalitní bílkoviny. Cholesterol a vejce jsou věčné téma. Pokud vám doktor doporučil si svůj cholesterol hlídat, vejce omezovat nemusíte. Obsahují v sobě totiž pouze jeho zanedbatelné množství. To v másle a uzeninách je cholesterolu mnohem více. Zajímavé je, že jeden žloutek má stejnou energetickou hodnotu jako čtyři bílky.
1. Vejce s křenovým máslem
Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, křenové máslo, červenou papriku, snítku pažitky
Do másla vmícháme nadrobno nakrájenou papriku a nasekanou pažitku, podle chuti můžeme osolit či opepřit. Důkladně vyšleháme do pěny. Vejce podélně rozpůlíme a pomocí cukrářského sáčku na něho naneseme pěnu. Ozdobit můžeme opět pažitkou.
2. Salát s tuňákem a vejcem
Na recept potřebujete: Ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, 4 vejce natvrdo, malou cibuli, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky. Do salátu patří dresink, na který je třeba med, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř
Salát omyjte a natrhejte (nekrájet!). Přidejte vejce nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, rajčátka, ředkvičky na plátky. Opatrně promíchejte s dresinkem.
3. Vaječná pomazánka s bylinkami
Na recept potřebujete: 4 vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, sůl, pepř, pažitka, lžíci plnotučné hořčice
Vejce na jemno nastrouhejte, smíchejte se sýrem. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, nasekanou pažitku, lžíci hořčice a promíchejte. podle chuti přidejte sůl a pepř. Podávejte s pečivem.
4. Dietní salát
Na recept potřebujete: 2 vejce natvrdo, 4 uvařené brambory, hrst salátu rukola, 4 cherry rajčátka, lžíci olivového oleje, lžíci citrónové šťávy
Brambory nakrájejte na čtvrtky, vejce na osminky. Přidejte nakrájená rajčátka, omytý salát a smíchejte s olejem a citrónovou šťávou. Podle chuti osolte.
5. Pštrosí vejce
Na recept potřebujete: 6 vajec (z toho 4 uvařená natvrdo), 500 g mletého masa, sůl, strouhanku, olej na smažení
Mleté maso osolte a smíchejte se dvěma syrovými vejci. Podle potřeby přidávejte strouhanku a vytvořte pevné těsto. Vytvořte čtyři placky, doprostřed nich vložte celé vejce natvrdo a zabalte. "karbanátek" obalte jemně ve strouhance a smažte na rozpáleném oleji. Podávejte například se salátem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem