Zdravý jarní jídelníček: zkuste to s RAW
3. Konec vyvařování
Dlouhému stání u plotny odzvonilo. Příprava RAW pokrmů je snadná a hlavně rychlá. Stačí k tomu kuchyňský robot nebo vysokorychlostní mixér. Nicméně pokud máte, můžete využít sušičku, klíčidlo, odšťavňovač nebo třeba spiralizér. Nutná je ale dobrá organizace – dát si suroviny včas naklíčit nebo usušit.
4. RAW hydratujeČerstvé plody ovoce a zeleniny mají vysoký podíl vody, některé až 90%. Proto RAW nejenom osvěží, ale i hydratuje a má tudíž blahodárné účinky na pokožku. Vaše pleť bude svěží a čistá. „RAW také zahání pocit falešného hladu, který můžete pociťovat, pokud přes den málo pijete,“ vysvětluje Stanislav Petříček.
5. Konečně dost energieRuku na srdce, taky se cítíte po svíčkové se šesti unaveni? A co teprve, máte-li další čtyři hodiny pokračovat v práci? S RAW se vám nic podobného nestane. „Syrová jídla jsou lehká a dobře stravitelná. Navíc obsahují enzymy, které pomáhají našemu trávícímu systému štěpit potravu na menší kousky,“ doplňuje Petříček.
6. Posílíte si svůj imunitní systémRAW potraviny obsahují vysoké množství vitamínů C, železa, zinku či beta karotenu, které přirozeně posilují vaši imunitu. Důležitou složkou RAW surovin je i vláknina, která přispívá čištění trávicího ústrojí. Bílkoviny neboli proteiny jsou pro lidský organismus nenahraditelné. Tělo z nich vyrábí energii nebo je využívá pro stavbu tělesných tkání. V RAW je hledejte v semenech nebo oříšcích, ale také v listové zelenině zelené barvy.
7. Syrový neznamená hladový
Ovoce, zelenina, mořské řasy, klíčky – bojíte se, že se dostatečně nenajíte? Zcela zbytečně! Na RAW si pochutná opravdu každý, ať už pracujete hlavou nebo rukama, jste vrcholový sportovec, nebo je vám naopak fyzická aktivita naprosto cizí.
8. Sladkosti bez výčitek
Konečně sladké, které můžete jíst bez omezení. RAW totiž vůbec nepracuje s rafinovaným cukrem. Sladí se sirupem z agáve, datlemi či rozinkami. RAW dezerty jsou jedním slovem skvělé – ať už se jedná o banánové palačinky, ovocné nebo čokoládové dorty. Pokud máte k RAW kuchyni nedůvěru, doporučujeme začít právě s dezerty. V létě navíc určitě oceníte i ovocná smoothie, která můžete dát i zmrazit a hned máte vynikající zmrzlinu.
9. RAW jako odlehčení a zpestření
Ideální je si RAW pokrmy zpestřovat jídelníček. Není nutné, a dokonce ani dobré, být radikální a okamžitě přejít výhradně na RAW stravování. Dejte si RAW občas – třeba jeden den v týdnu nebo příležitostně k obědu. Pokud se ale rozhodnete přejít výhradně na RAW, rozhodně zvolte pomalou a postupnou cestu. Při okamžitém přechodu na syrovou stranu nastane totiž velmi silný detox, tělo se začne zbavovat škodlivin najednou a to může přinést například bolesti hlavy, únavu, ale třeba i vyrážku.
10. Pozor na alergeny
Jako každá strava obsahuje i ta RAW alergeny. „ Pozor by si měli dát ti, kteří jsou alergičtí na různé druhy skořápkových plodů, sojové boby (resp. výrobky z nich) nebo sezamová semena,“ varuje Petříček.
bistrawveg.czSdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem