Recepty na vánoční cukroví: voňavé cukroví s kořením
Vánoční cukroví může být voňavé i kořeněné. Takové jsou recepty na vánoční perníčky a na linecké cukroví.
Perníčky s perníkovým kořením
160 g medu
150 g cukru
120 g másla
100 ml smetany ke šlehání
500 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce perníkového koření
Postup:
Utřeme med s cukrem a máslem, pak přidáme smetanu ke šlehání. Nakonec smícháme koření a mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme tužší těsto, necháme minimálně přes noc odpočinout a poté vyválíme na tenký plát, ze kterého formičkou vykrájíme různé tvary. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 160 stupňů (horkovzduch) nebo na cca 180 stupňů. Délka pečení záleží na tloušťce perníčků – zhruba 10–15 minut. Upečené perníčky se zdobí bílkovou polevou.
Linecké pečivo s vanilkovým i citronovým cukrem
vanilinový cukr Vitana 1 balíček
citrónový cukr Vitana 1 balíček
cukr moučka 100 g
hladká mouka 350 g
máslo 250 g
žloutek 2 ks
marmeláda na slepování
Postup:
Na pracovní desku si prosejeme mouku a moučkový cukr. Přidáme vanilinový a citronový cukr, změklé máslo, žloutky a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odležet v ledničce minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes noc.
Poté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 3 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Polovinu tvarů ponecháme plnou, do druhé poloviny vypíchneme uprostřed otvor. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut dozlatova. Při pečení dbáme na zkušenosti s vlastní troubou.
Po vychladnutí namažeme marmeládu na plný tvar a na něj přilepíme tvar s vypíchnutým středem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem