Recepty na úpravu vajec: farmářský salát se ztraceným vejcem
Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima? Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin - např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty. Další zajímavé informace najdete na www.akademiekvality.cz.
FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM
INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
· 1 vejce
· 3 lžíce octa
INGREDIENCE NA SALÁT:
· 250 g menších brambor
· ½ červené cibule
· hrst polníčku
· hrst čerstvého špenátu
· 40 g slaniny
· snítka kopru
· sůl, pepř
INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
· 6 lžic olivového oleje
· 1 lžička hrubozrnné hořčice
· 1 lžička medu
· 1 lžíce citronové šťávy
· sůl, pepř
· lžíce nasekaného kopru
POSTUP:
1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem