Recepty, co voní po másle: skořicové máslové sušenky
Skořicové máslové sušenky
Provoňte dům čerstvě upečenými sušenkami, po kterých se zaručeně zapráší, ještě než stihnou pořádně vychladnout. Vyzkoušejte recept na klasické „máslovky“, do nichž jsme přidali skořici. Na pečení používejte poctivé máslo bez rostlinných náhražek.
INGREDIENCE:
· 280 g hladké mouky
· 200 g změklého másla
· 65 g moučkového cukru
· 1/2 vanilkového lusku
· 2 lžičky skořice
POSTUP:
1. Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené máslo, moučkový cukr, obsah vanilkového lusku a skořici.
2. Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Nejlépe to jde pomocí robotu, ale můžete těsto vypracovat i rukama.
3. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte alespoň 30 minut chladit v lednici.
4. Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
5. Z těsta utvořte váleček a nožem ho rozkrájejte na stejně velké kusy.
6. Tvarujte sušenky podle vlastní fantazie a ozdobte je obtiskem vidličky.
7. Pečte do růžova, asi 5 – 10 minut. Po vychladnutí skladujte v uzavíratelné dóze.
○
O značce „Klasa“
Národní značku kvality KLASA uděluje mimořádně kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Národní značku kvality získává výrobce na tři roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti mohou spotřebitelé nalézt značku KLASA na obalech více než tisíc produktů od přibližně dvou set českých a moravských výrobců. Další informace a kompletní seznam všech oceněných produktů jsou dostupné na stránkách www.eklasa.cz.
O značce „Regionální potravina“
Již sedmým rokem uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou zatím vybírat z více než 400 oceněných produktů. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.
O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“
Zeleno-bílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“, je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Jedná se sice o český předpis, ovšem tímto znakem nemusí být
označeny jenom potraviny s původem v naší zemi.
Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat.
O značce „Ekologická produkce“
„Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.
O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“
Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:
· Zaručené tradiční speciality (ZTS)
· Chráněné označením původu (CHOP)
· Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem