Sladké recepty plné jahod: tvarohové nočky s jahodovou omáčkou
Jahodová sezóna je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát. Jenom nezapomínejte, že ty nejlahodnější kousky si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů.
Tvarohové nočky s jahodovou omáčkou
(4 porce)
Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.
Ingredience na noky:
• Kůra z jednoho citronu
• 500 g tučného tvarohu ve vaničce
• 300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
• 100 g hladké mouky
• 2 lžíce moučkového cukru
• 1 lžička vanilkového cukru
• Špetka soli
• 4 vejce
Ingredience na omáčku:
• 600 g jahod
• 1 smetana (33%)
• Pár lístků máty
• Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod
Postup:
• Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
• Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky.
• Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
• Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.
• Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.
• Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
• Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou.
• Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.
TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.
•
Jednoduchým pomocníkem při výběru kvalitních jahod jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit poctivé české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem