Recepty s jablky: jablka pečeme v mandlovém koláči
Jablka jsou u nás dlouhodobě nejoblíbenější ovoce. Mají poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná. Jablka jsou vhodná k sladkému pečení, receptů je nespočet. Inspirujte se mandlovým koláčem s jablky.
MANDLOVÝ KOLÁČ S JABLKY
Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.
Ingredience na těsto:
· 160 g hladké mouky
· 1 vejce
· 60 g cukru krupice
· 110 g másla
· 1 sáček vanilkového cukru
· špetka soli
Ingredience na náplň:
· 250 g polotučného tvarohu
· 1 smetana ke šlehání (31%)
· 1 vejce
· 2–4 lžíce cukru (dle chuti)
· ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker)
· 2 jablka
· citronová šťáva
TIP: Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Postup:
1. Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem.
2. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
3. Předehřejte si troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem.
4. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou.
5. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně.
6. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
7. Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky.
8. Směs rozetřete na připravený korpus a pokládejte měsíčky jablek.
9. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.
•••
Jak si vybrat ta nejlepší jablka?
„Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ zmiňuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.
Pan Ing. Ludvík ještě doplňuje: „Výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu, a podporujeme tak venkovský prostor. Životní prostředí velmi zatěžuje kamionová doprava. Nákupem tuzemských jablek tak nepřímo chráníme životní prostředí.“
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem