Vánoční recepty: dortíky na špejli

Vánoce jsou už za rohem a vánoční cukroví na stole rozhodně chybět nemá, ale nemusí to být jen to klasické, jako je linecké, pracny, nebo vosí hnízda. Vyzkoušejte i nové vánoční recepty, které se mohu stát vašimi vánočními stálicemi. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl.

Netradiční vánoční cukroví



RECEPT NA VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks):

Dortíky na špejli neboli cake pops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.

Ingredience na korpus:

  • 140 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžičky skořice
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 120 ml mléka
  • 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc

Ingredience na krém:

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Ingredience na polevu a zdobení:

  • 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
  • jedlé dekorace
  • špejle nebo tyčky na lízátka

Postup:

  1. Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
  2. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
  3. Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
  4. Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
  5. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
  6. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
  7. Kuličky nechte vychladit v lednici.
  8. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
  9. Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
  10. Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.

TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend