Vánoční recepty: dortíky na špejli
Vánoce jsou už za rohem a vánoční cukroví na stole rozhodně chybět nemá, ale nemusí to být jen to klasické, jako je linecké, pracny, nebo vosí hnízda. Vyzkoušejte i nové vánoční recepty, které se mohu stát vašimi vánočními stálicemi. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl.
RECEPT NA VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI (40 ks):
Dortíky na špejli neboli cake pops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to.
Ingredience na korpus:
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžičky skořice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 120 ml mléka
- 50 ml rumu + 3 lžíce rumu navíc
Ingredience na krém:
Ingredience na polevu a zdobení:
- 400 g čokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
- jedlé dekorace
- špejle nebo tyčky na lízátka
Postup:
- Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté.
- Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
- Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.
- Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.
- Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké.
- Kuličky nechte vychladit v lednici.
- Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
- Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
- Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.
TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem