Z jahod připravte letní dezert: jahodové celozrnné galetky
Jahody jsou zdrojem hned několika vitaminů - "céčka" obsahují víc než citrony nebo pomeranče, najdete v nich ale i vitaminy A, B, E a spoustu minerálních látek jako jsou draslík, fosfor, hořčík a vápník.
Ale teď už se nechte inspirovat receptem na jahodový výtečný dezert:
Jahodové celozrnné galetky
Počet kusů: 1
IngredienceCelozrnná mouka: 200 g
Sůl: 2 g
Máslo: 100 g
Olivový olej: 30 ml
Bílý jogurt: 100 g
Ledová voda – podle potřeby: 30 g
Citronová šťáva: 5 ml
Čerstvé jahody: 500 g
Sypká směs - celozrnná mouka: 50 g
Cukr krupice: 30 g
Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g
Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g
Žloutek na potření: 1 ks
Voda: 10 ml
Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g
PostupV míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou. V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.
Tip: pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem