Vánoční cukroví s mákem, které výborně chutná i vypadá

Originální vánoční makové perníčky

Perník patří mezi oblíbené a voňavé vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. Se stylovým vykrajovátkem v podobě makovice uděláte i parádu na slavnostní tabuli.

Recept na makové perníčky

Ingredience:

500 g hladké mouky

250g cukru moučka

100 g medu

3 vejce + 1 vejce na pomazání

1 lžíce rumu

1 lžička jedlé sody

1 lžička mletého perníkového koření

3 lžíce mletého máku

100 g celého máku (na zdobení)

Postup:

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

Čas a množství:

cca 60 minut / cca 120 ks

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodiněmáku.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend