Úžasné domácí rohlíky: snadné, jemné a lahodné
Proč pečivo na víkend kupovat, když můžete rodinu překvapit vlastnoručně upečenými rohlíčky?
Jednou ochutnáte a uvidíte, že ty kupované už vám nikdy nebudou cutnat tak dobře. Recept je přitom jednoduchý.
Ingredience:
0,5 kg hladké mouky
150 ml tuku, ideálně sádla
250 ml mléka
1 kostička droždí
1 lžička cukru
2 vejce
2 lžíce soli
Na posypání seznam, mák, kmín
Postup:
Zahřejte 200 ml mléka, přidejte lžičku cukru a nechte rozpustit. Poté nadrobte droždí a nechejte vzejít kvásek.
Do misky prosejte mouku, přidejte tuk, sůl, jedno vejce a kvásek a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby můžete přidat zbytek mléka, aby bylo těsto hebké a vláčné.
Nechte kynout na teplém místě.
Z vykynulého těsta rozdělíme stejně velké hrudky, mělo by vám vyjít na 15-20 kousků. Každou kuličku rozválejte na tenký plát, který srolujte do tvaru rohlíku.
Plech vyložte pečícím papírem a klaďte rohlíčky vedle sebe s dostatečným rozestupem, aby se neslepily.
Rohlíčky potřete rozšlehaným vajíčkem, někdo potírá rozpuštěným olejem nebo teplým mlékem. Posypte dle chuti mákem, kmínem nebo sezamem. Nechte asi deset minut odležet.
V předehřáté troubě pečte při teplotě 220°C deset až patnáct minut, až budou hezky zlaté.
Náš tip: Můžete do trouby přidat hrnek s vodou, aby se rohlíky pekly v páře, to zaručí ještě větší jemnost. Těsně před dopečením hrnek odstraňte, troubu vyvětrejte, aby se na rohlících vytvořila křupavá vrstva
Po upečení vyjměte z trouby a překryjte vlhkou utěrkou a nechejte asi pět minut dojít.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem