Recepty z brambor: bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou
Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.
Recept na bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou
Recept pro: 3-4 osoby
Délka přípravy: 45 minut
Suroviny pro noky:
500 g uvařených brambor
2 vejce
150 g polohrubé mouky
300 g vypeckovaných meruněk
1 lžíce třtinového cukru
Suroviny pro skořicovou strouhanku:
1 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce strouhanky
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce mandlí na plátky
Postup:
Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte. Nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec. Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu). Noky servírujte s meruňkami, které jste krátce orestovali na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.
TIP: Příprava skořicové strouhanky je snadná a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte! Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem