Recepty našich babiček: bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré. Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. A co tohle jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.
Recept na bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: 2
Ingredience:
600 g brambor typu B
1 vejce
špetka soli
250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení
mletý mák dle chuti
moučkový cukr dle chuti
rozpuštěné máslo na přelití dle chuti
NEBO
200 g strouhanky
2 lžíce sádla
sůl
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
TIP! Sladké
šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky
naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s. r. o.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem