Recepty našich babiček: bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Naše babičky vařily jednoduše a moc dobře věděly, co je dobré. Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. A co tohle jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.

Recept na bramborové šišky se strouhankou

Recept na bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: 2

Ingredience:

600 g brambor typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení

mletý mák dle chuti

moučkový cukr dle chuti

rozpuštěné máslo na přelití dle chuti

NEBO 

200 g strouhanky

2 lžíce sádla

sůl


Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.

3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody

4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.

TIP! Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s. r. o.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend