Recepty našich babiček: slaná bramborová buchta z Rokycanska

Máte-li chuť na něco malého – třeba na nějaký koláč, ale spíš „naslano“ – máme pro vás tip! Nechte se inspirovat regionálním receptem na bramborovou buchtu s mákem, které se na Rokycansku říká hluchec, ale známá je i pod názvy báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Tradiční recept našich babiček je jako vždy snadný a v téhle jednoduchosti je krása i plno chuti. Mák je navíc velmi zdravý, i když pohříchu nedoceněný. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, zejména vápníku.

Recept na báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč i točRecept na slanou bramborovou buchtu z Rokycanska

Počet porcí: 1 chlebíčková forma

Doba přípravy: 90 minut

Obtížnost: 2

Ingredience:

500 g hrubé mouky

500 ml mléka

2 vejce

5 dkg droždí

4 střední brambory vařené ve slupce

2 lžíce sádla

3 stroužky česneku

3 lžíce majoránky

2 lžíce máku

sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

1.       Do mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek a sádlo.

2.       Nastrouhejte brambory a přidejte je společně s moukou do směsi.

3.       Připravené těsto vlijte do formy vymazané sádlem a nechte alespoň 20 minut odpočívat.

4.       Posypte mákem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova.

TIP! Jakou zvolit mouku? Nabízí se Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas, Babiččina volba Mouka HRUBÁ pšeničná nebo Šumavská pšeničná mouka hrubá z Mlýna a krupárny MRSKOŠ, všechny mají ocenění Klasa.

 

  



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend