Recepty z čerstvé ovoce: jednoduché a plné chuti

V žádném z našich receptů nechyběly čerstvé suroviny, kterých je v srpnu k mání požehnaně. Navíc jim „stačí“ jen minimální úprava, abyste s jejich využitím na talíři vykouzlili hotové zázraky. V srpnu seženeme meruňky, broskve, letní jablka a hrušky, švestky, angrešt, rybíz, hroznové víno nebo ostružiny. My jsme tuhle ovocnou nadílku využili hned ve dvou našich receptech.

Ráno jsme dostali chuť na palačinku, ale zároveň jsme si vysnili snídani lehkou jako obláček. Zvolili jsme tedy trhanec s malinami.
Recept na trhanec s malinami

Recept na trhanec s malinami

Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není... Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: *
 

Ingredience:

500 ml mléka

250 g polohrubé mouky

4 vejce (bílky a žloutky oddělené)

50 g krupicového cukru

135 g másla

250 g malin

3 lžíce moučkového cukru

2 lžíce tuzemáku (BOŽKOV Tuzemský)

1 lžičku vanilkového extraktu

špetka soli

Postup:

1.      Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt.

2.      Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.

3.      Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran.

4.      Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto.

5.      V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol.

6.      Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.

 

TIP! Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva a.s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia a.s. nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend