Podzimní recepty: krkonošské kyselo, které by chutnalo i Trautenberkovi

Podzimní recepty snoubí osvědčené, tradiční postupy i svěží kombinace a obsahují ty nejkvalitnější ingredience. Víc než kdy jindy jsme využili tuzemské úrody, která je na podzim plná vitaminů a chuti.

Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!

Recept na  krkonošské kyselo

Recept na  krkonošské kyselo

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **


Ingredience:

200 g chlebového kvásku

600 ml vody

hrst sušených hub

500 g brambor

50 g másla

1 cibule

100 ml smetany ke šlehání

4 vejce

pažitka

kmín

sůl, pepř


Postup:

1.      Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.

2.      Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.

3.      Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.

4.      Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.

5.      Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.

6.      Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

TIP! Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily BramboryVysočiny (EURO AGRAS, s.r.o.) a Brambory konzumní rané (Blanická s.r.o.).

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend