Sladké recepty na neděli: nadýchané vdolky s povidly
Zdroj foto: akademiekvality.cz
Recept na vdolky s povidly
Počet porcí: 10
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: ***
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
60 g másla
½ kostky droždí
1 vejce
2 lžíce rumu
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
sůl
slunečnicový olej na smažení
K podávání:
tvrdý tvaroh
povidla
zakysaná smetana
Postup:
1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.
2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.
4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.
5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.
6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.
7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.
TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Recepty na víkend
- Polévka z červené čočky a pečených batátů s kokosovým mlékem. Nikdy neuvaříte dvakrát stejnou (audio)
- Dýně využijete nejen na Halloween. Jak vybrat tu pravou?
- Recept na veganské perníkové bábovičky
- Jak přes zimní měsíce posílit imunitu? Pomůže vám Ginger Shot
- Vánoční pečení s domácí nutellou - lahodná domácí alternativa klasické pochoutky - tip na přípravu
- Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem - recept na horký nealkoholický svařák s badyánem, sušenými jablky a hřebíčkem