Sladké recepty na neděli: nadýchané vdolky s povidly

Ruku na srdce, kdy jste měli naposledy vdolky? V obchodech se na nás valí všelijaké zákusky a dortíky, že na ně často zapomínáme. A přitom jsou tak dobré! Jejich příprava může být kvůli kynutí o něco delší, ale není to nic náročného. Nadýchané, dozlatova usmažené bochánky je třeba ještě doplnit kvalitními povidly. Jedinečná přírodní švestková povidla oceněná Regionální potravinou nabízí i Jiří Netopil.

Vdolky s povidly jsou oblíbeným receptem

Zdroj foto: akademiekvality.cz

Recept na vdolky s povidly

Počet porcí: 10

Doba přípravy: 120 minut

Náročnost: ***

Ingredience:

500 g polohrubé mouky

250 ml mléka

60 g másla

½ kostky droždí

1 vejce

2 lžíce rumu

1 lžíce cukru krupice

1 vanilkový cukr

sůl

slunečnicový olej na smažení

K podávání:

tvrdý tvaroh

povidla

zakysaná smetana

Postup:

1. Smíchejte droždí s cukrem, lžící mouky a polovinou vlažného mléka. Nechte cca 20 minut na teplém místě, aby se vytvořil kvásek.

2. Ve velké míse smíchejte prosetou mouku s vejcem, zbytkem mléka, rumem, rozpuštěným máslem a špetkou soli.

3. Ke směsi přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte zhruba 50 minut kynout.

4. Z těsta vyválejte cca 2 cm silný plát a pomocí sklenice vykrajujte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut kynout.

5. Do každého z koleček poté udělejte důlek a nechte smažit v hrnci s rozpáleným olejem z obou stran.

6. Vdolky vyndejte na ubrousky pro odsátí tuku.

7. Vychladlé vdolky potřete povidly, dozdobte zakysanou smetanou a nastrouhaným tvrdým tvarohem.

TIP: Vdolky se dělají především z mouky. Proto by měla být opravdu kvalitní. Jinak může být těsto moc lepivé, nebo naopak tuhé. Zárukou nadýchaným vdolků je polohrubá mouka z opavského Mlýna Herber.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend